Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Županijskom centru u Čakovcu, obilježen Dan europskog broja 112

Datum objave: 11. veljače 2024.

Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe 11. 2. 2009. godine su potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je 11. veljače proglašen Danom europskog broja 112.

U Međimurskoj županiji, Dan jedinstvenog europskog broja 112 obilježen je sastankom u Županijskom centru 112 žurnih službi na kojem je voditelj Centra Ladislav Söke iznio podatak da je tijekom 2023. godine Županijski centar 112 ukupno primio 22.032 telefonskih poziva koje su djelatnici preusmjeravali prema nadležnim žurnim službama, - policiji, vatrogascima, hitnoj pomoći ili gorskoj službi spašavanja.

Susretu povodom Dana europskog broja 112 prisustvovali su predstavnici Policijske uprave međimurske, Zavoda za hitnu medicini Međimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Čakovec, te zamjenik župana Josip Grivec, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Zamjenik župana Josip Grivec pohvalio je predanost i visoku obučenost djelatnika Županijskog centra 112, te istaknuo dobru povezanosti i organiziranost svih hitnih službi Međimurja o čemu svjedoče i njihove reakcije i pobjede u kriznim situacijama.  Zamjenik Grivec je vrlo važnim istaknuo i rad Županijskog centra 112 na educiranju javnosti, što je rezultiralo i manjim brojem zloupotreba ovog broja za hitne pozive.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje od sredine 2022. djeluje u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova, no način rada Centra 112 nije se mijenjao. Uvjeti rada djelatnika nastoje se unaprijediti modernizacijom opreme kako bi se Centar što je moguće više osnažio za delikatnu zadaću koju ima u zajednici.

Jedinstveni broj 112 zajednički je svim državama članicama Europske unije i služi za besplatno pozivanje hitnih službi, a uveden je kako bi putnici u cijeloj Europi birali jedan broj umjesto da pamte različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju. Republika Hrvatska u operativnu funkciju broj 112 stavila je 11. veljače 2005. godine.

Putem broja 112 zaprimaju se sve vrste hitnih poziva, a u skladu s utvrđenim procedurama (standardnim operativnim postupcima, komunikacijskim protokolima, uputama i drugim operativnim dokumentima) pozivi se prosljeđuju u teritorijalno i strukovno nadležne prijavno - dojavne jedinice hitnih, spasilačkih i drugih službi ili im se temeljem dojave informacije prenose.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content