Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tijekom 2023. Međimurje posjetilo gotovo 7.500 turista više nego godinu ranije

Datum objave: 5. veljače 2024.

Danas su u Palači turizma javnosti predstavljeni turistički rezultati Međimurske županije u 2023. godini, koji pokazuju porast broja noćenja i dolazaka u odnosu na godinu ranije, te su dragocjen putokaz Turističkoj zajednici Međimurske županije za daljnji razvoj turističkih potencijala i turističkih proizvoda koje naš kraj želi ponuditi gostima.

Direktor Turističke zajednice Međmurske županije Rudi Grula naglasio je da su novi podaci iz eVisitora sukladni predviđanjima i planu u TZ-u Međimurja: „Tijekom 2023. godine  ostvarili smo 5,85% više noćenja u odnosu na godinu ranije te čak 8,43 %  više dolazaka nego u 2022. U strukturi gostiju nema promjena u odnosu na ranija razdoblja, te su i dalje kod nas najbrojniji domaći gosti kojih je u 2023. bilo 51.553 odnosno 54 posto, a ostvarili su 48 posto ukupnih noćenja. Slijede gosti iz susjedne Slovenije, zatim Poljske, Njemačke, Austrije itd. Također očekivano, najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je na području Turističke zajednice Sveti Martin na Muri (61.108 dolazaka, odnosno 147.266 noćenja), te Čakovca (16.110 dolazaka, 31.578 noćenja)“, iznio je direktor Grula.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je županijskoj Turističkoj zajednici na rezultatima i uspješnim ulaganjima te naglasio: „S vjerom u vlastite snage i sposobnosti, te s poštovanjem prema našem kraju, nasljeđu i okolišu i ove nove brojke možemo premašiti. U 2023. bilježimo 7.439 gostiju više, odnosno 12.227 noćenja više u odnosu na 2022. godinu. Također je važno povjerenje koje naši građani polažu u smjer kojim razvijamo turizam, a toj razini povjerenja najviše govori 77 posto više smještajnih kapaciteta u 2023. godini, najviše prema broju novih kuća za odmor. Broj od ukupno 221.103 noćenja u 2023. godini želimo premašiti novim razvojnim zamahom koji će značiti i otvaranje novih radnih mjesta, još bolju prezentaciju naše kulture te još snažniji plasman proizvoda naših poljoprivrednih gospodarstava“, kaže župan, dodavši da nije u potpunosti zadovoljan načinom na koji država vrednuje i prati ulaganja naše Županije.

„Kandidaturom brojnih projekata nastavljamo graditi i obogaćivati mrežu zavičajnih interpretacijskih centara od Štrigove, preko Nedelišća do Donje Dubravke, gdje uskoro započinje uređenje palače međimurske popevke. Naš projekt revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu je na rezervnoj listi na što smo uložili prigovor te sa nadamo da će prevladati zdrav razum i da će ta investicija ipak dobiti podršku. Koristimo sve mogućnosti pa tako i prekogranične projekte, povezujemo se sa susjednim regijama kako bismo što više sredstava privukli u Međimurje jer nama je turizam, kao i sve drugo, uvijek sredstvo, a nikada cilj", ističe župan.

ISTRAŽIVANJE

Turistička zajednica Međimurske županije, u cilju što kvalitetnijeg planiranja razvoja i formiranja strateških dokumenata narednog razdoblja, istražila je putem ankete javno mnijenje, čime je dobivena precizna slika o percepciji turizma i njegova razvoja među domaćim stanovništvom.

„Anketa je provedena s pitanjima kreiranima na Institutu za turizam Republike Hrvatske, a ispitanici dolaze iz svih dobnih skupina odrasle populacije i većina njih ne živi od turizma. Većina ispitanika smatra da razvoj turizma treba podržati jer pridonosi razvoju cijelog kraja, njegovoj uređenosti, plasmanu domaćih proizvoda te količini i kvaliteti sportsko-rekreacijskih zona. Istovremeno, naši ljudi prepoznaju da velika ovisnost o turizmu nije dobra“, pojašnjava Rudi Grula te dodaje:

„Ispitanici su ocjenom od 1 do 7 ocjenjivali i mogućnost ugroze prirodne baštine od razvoja turizma, područje u kojem je evidentirana 'ocjena 3', koja pokazuje oprez, ali i procjenu da nema direktne opasnosti. Zanimljivo je da su ispitanici seoskom, odnosno gastroturizmu u Međimurju dali najveće šanse za razvoj te upravo te oblike odredili kao prioritetne u razvojnim smjernicama“, kaže Grula te dodaje da ga raduje što su ispitanici prepoznali i visoko ocijenili rad turističkih zajednica.

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content