Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obrtnička komora Međimurja dodijelila novih 40 majstorskih diploma

Datum objave: 26. siječnja 2024.

Obrtnička komora Međimurja, jedna od najaktivnijih u Hrvatskoj, danas je održala svečanu dodjelu majstorskih diploma, kojih je u ovom novom ciklusu dodijeljeno ukupno 40 za 37 kandidata i 20 zanimanja. I ove godine, najviše kandidata - njih 25 – dolazi iz Međimurske županije, sedam iz Varaždinske županije, a preostali su iz Krapinsko-zagorske , Zagrebačke i Primorsko-goranske županije, dva kandidata su iz Njemačke, a najveći interes je vladao za polaganje majstorskih ispita za autoservisera, bravara i strojbravara. Trojica majstora položili su ispite za majstorski status u dva zanimanja.

Dodijeli majstorskih diploma nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Dražen Novak i  pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović.

Međimurska Obrtnička komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno više od 900 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, te rad u inozemstvu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je novim majstorima te dodao da na području Međimurske županije trenutno posluje više od 1.600 obrta, po čemu je Međimurje primjer kvalitetnog ulaganja u najvažniju granu gospodarstva. „Obrtništvo je važna grana gospodarstva, jer upravo na njemu počiva cijeli gospodarski razvoj jedne regije, sredine ali i države. U Međimurskoj županiji zahvaljujući vama koji kroz obrte i mala poduzetništva stvarate dodatnu vrijednost“, rekao je župan te dodao kako Međimurska županija godinama podupire rad Obrtničke komore koja zajedno sa Županijom te njezinim gradovima i općinama stipendira učenike koje se obrazuju za deficitarna zanimanja. „Često se u posljednje vrijeme govori kako je dobrog majstora teško naći, no vi ublažavate tu situaciju te činite cijelo društvo jačim i izdržljivijim,“ zaključio je župan.

Novim majstorima čestitao je i predsjednik Obrtničke komore Međimurja Dražen Novak:  „Titula majstora u našem sektoru ima iznimnu težinu jer predstavlja dokaz stručnosti i kvalitete te pruža veće mogućnosti napredovanja na radnom mjestu, otvara nove perspektive pri otvaranju obrta, te je preduvjet stjecanja funkcije mentora“, istaknuo je Novak te zahvalio polaznicima što su upravo odabrali Obrtničku komoru Međimurske županije kao mjesto koje će ih profesionalno voditi na njihovom majstorskom putu.  „Danas dodjeljujemo diplome kandidatima iz čak pet hrvatskih županija i dvije države, a to nam potvrđuje kako radimo dobar posao te nas posebno veseli kada se majstori aktivno uključe u rad Komore – ne samo kao novi obrtnici, već i kao mentori i članovi ispitne komisije.“

Čestitke majstorima na diplomama uputila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te izrazila zadovoljstvo što su se opredijelili za obrtnička zanimanje koja su u današnje vrijeme vrlo tražena.

Majstorske diplome na današnjoj svečanosti primili su: autolimar Lovro Jurec, autoelektričar Zoran Novak, autoserviser Slavko Jevtić, Zoran Novak, Dejan Medlobi, Dominik Kretić-Gonzi i Stjepan Zvonarek. Slijede bravari Miroslav Sabol, Vedran Mavrek, Nikola Kolmanić, Luka Bermanec, Tomas Makar, Dejan Kečkeš, Luka Toplek, Bojan Toplek, potom je majstorsku diplomu za elektroinstalatera primio Mateo Sutnjak, za frizera Patrik Brisar, za kozmetičarku Tihana Valjak, za krojačicu ženske odjeće Tihana Habek Jalkovec, za limara Dario Mesarić, za mesara Marijan Jug, Kruno Trstenjak i Marko Mihoci, za natkonobara Patrik Tomašić, za očnu optičarku Snježana Bačanek  Bočadir, za pedikerke Sandra Vrbanić Pleš i Ivana Stanković, za pekara Dražen Bujanović, za plinoinstalatera Ivan Braćić, te za soboslikara ličioca Igor Bratinšćak. Za diplomu strojobravara majstorski ispit položili su: Daniel Kolmanić, Karlo Škrobar, Nikola Lepoglavec, Bojan Toplek,te Luka Toplek. Diplomu za zanimanje tesara primio je Kruno Grabrović, za tokara Damir  Lilek i Mario Vadlja, a za vodoinstalatera, te instalatera grijanja i klimatizacije Filip Friščić i Nikica Pavić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content