Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

DAN SOCIJALNOG PARTNERSTVA: socijalni dijalog preduvjet je napretka

Datum objave: 21. siječnja 2024.

Od samog osnivanja Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji, 8. svibnja 2002. godine,  predstavnici sva tri socijalna partnera - Međimurske županije, poslodavaca i sindikata - nastoje socijalnim dijalogom sudjelovati u rješavanju kompleksnih gospodarskih i socijalnih pitanja.  Socijalni dijalog je pravna stečevina Europske unije, ali i civilizacijsko nasljeđe kojem je i Hrvatski sabor dao na značaju, te 2007. donio odluku o proglašenju 21. siječnja Danom socijalnog partnerstva. Institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 21. siječnja 1994. godine,  stupanjem na snagu  sporazuma o  osnivanju, nadležnosti i djelovanju  Gospodarsko-socijalnog vijeća, te se taj dan smatra začetkom  tripartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.

Međimurska županija dosad je podržala niz inicijativa poslodavaca i sindikata,  te pridonijela unaprjeđenju  bitnih  strategijskih planova. Na svim sjednicama GSV-a, kojih je do kraja 2023. godine bilo 117., nastoji  se promovirati  uspostava konsenzusa, povjerenja i tolerancije te razvoj socijalnog dijalog. 

Međimurska županija i dalje će pružati podršku  radu Gospodarsko-socijalnog vijeća te se  aktivno  uključivati u rješavanje gospodarskih i socijalnih problema, a sinergija triju socijalnih partnera  zacijelo će pridonijeti i razvoju naše Županije kao visokorazvijene sredine u kojoj se ni domena socijalnog partnerstva ne zapostavlja u svjetlu činjenica da je upravo socijalni dijalog jedan od važnih preduvjeta napretka.

Gospodarsko socijalno vijeće u Međimurskoj županiji

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content