Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Škole u Štrigovi, Zebancu, Prekopi i Peklenici opremljene suvremenim energetskim sustavima

Datum objave: 5. siječnja 2024.

Završen je još jedan ciklus energetske obnove škola kojima je osnivač Međimurska županija te osigurana udobnost učenicima i nastavnicima i stvoreni preduvjeti za uštede na energentima. Radovi su završeni u Osnovnoj školi Štrigova te područnim školama u Prekopi, Peklenici i Zebancu, gdje su uvedeni suvremeni sustavi koji koriste obnovljive izvore energije, odnosno postavljene fotonaponske elektrane i dizalice topline.

Radovi na energetskoj obnovi zgrada procijenjeni su na 540.069,05 eura, od čega Fond za zaštitu okoliša Europske unije investiciju sufinancira sa 196.575,68 eura, dok će ostatak pokriti Međimurska županija.

Završetak ovog projekta, kojim je modernizirana energetska infrastruktura četiriju škola, još je jedan dokaz efikasnosti Međimurske županije kada je riječ o privlačenju sredstava iz europskih fondova te vođenju projekata.  

Suvremeni sustavi u školskim zgradama, uz grijanje, omogućavaju i hlađenje prostora, uz značajne uštede. Radovi su podrazumijevali rekonstrukciju strojarskih instalacija, ugradnju ventilokonvektora, a na krovovima objekata instalirane su fotonaponske elektrane.

Postojeći sustavi grijanja zadržavaju se za pokrivanje vršnih opterećenja u najhladnijim danima u godini, dok se sve ostale energetske potrebe objekta zadovoljavaju novim sustavom koji koristi obnovljive izvore energije.

Osim smanjenja potrošnje fosilnih goriva u proizvodnji energije, ovom investicijom osigurala se energetska neovisnost objekata. Ulaganjem u sustave koji koriste obnovljive izvore energije, Međimurska županija zakoračila je u segment energetske neovisnosti u cilju smanjenja troškova za energente u javnim zgradama, ali i povećanja otpornosti na suvremene izazove na tom tržištu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content