Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec: „Učinit ćemo sve da sportski centar Aton u Nedelišću nastavi raditi“

Datum objave: 21. prosinca 2023.

Na 15. sjednici Skupštine Međimurske županije vijećnici su pokrenuli niz važnih tema među kojima je vijećnik Ivan Martan zatražio pisani odgovor na pitanje o problemima svinjogojaca, a vijećnika Željka Pavlica zanimalo je li se Ustavni sud očitovao o Županijskoj bolnici Čakovec te hoće li biti ukidanja odjela. Župan Matija Posavec odgovorio je da se na zatraženu ocjenu ustavnosti još čeka, te da se oštro reagiralo na prijedlog smanjenja broja kreveta. Vijećnik Zvonimir Siladi pitanje je s govornice uputio Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije upitavši o stanju procijepljenosti djece, a vijećnica Andreja Marić naglasila da treba potaknuti gradove i općine da u svojim sredinama detektiraju starije osobe u potrebi kako bih ih što više iskoristilo nacionalnu naknadu. Vijećnika Igora Ivkovića zanimalo je hoće li biti postavljen spomenik međimurskom radniku? Hoće, odgovorio je župan, na nekoj od adekvatnih lokacija koje će se uređivati u vremenu koje slijedi.  Ivković je pitao i o broju stranih radnika na što je župan Posavec odgovorio da se na sastanku mjerodavnih službi došlo do broja od oko 2900 ljudi, mahom s Filipina, iz Indije, Nepala i BiH.

Vijećnik Ivica Baksa upitao je li Županija poduzela korake da se sačuva važan sportski resurs Međimurja – sportski centar Aton, koji zbog financijskih problema zatvara vrata.

Iako je riječ o privatnom objektu i privatnoj inicijativi, smatram da treba sagledati širu sliku, a u našem slučaju to je gradnja nove zgrade Osnovne škole Nedelišće i to upravo nadomak Atona. U svjetlu te činjenice u projektu smo predložili nekoliko modela Ministarstvu znanosti i obrazovanja i u tim prijedlozima računamo i na resurse Atona s obzirom da su jeftiniji modeli preuzimanja postojeće dvorane od gradnje posve nove. No, suglasnosti Ministarstva još čekamo“, pojasnio je župan Matija Posavec.

Dnevni red 15. sjednice Skupštine dopunjen je prijedlogom da se Međimurska županija proglasi Sigurnim mjestom za žene, a predlagač je potpredsjednik Skupštine MŽ-a Mario Medved: „Živimo u vremenu prepunom izazova i na planu sigurnosti ljudi, a kako smo regija u kojoj se njeguje visoka svijest o ljudskim pravima, smatram da bi Međimursku županiju trebalo proglasiti Sigurnim mjestom za žene“, rekao je Medved, a vijećnici jednoglasno prihvatili.

Na samom početku sjednice prisegnula je nova vijećnica iz redova HNS-a Zvjezdana Gazdek, koja je zamijenila prerano preminulu vijećnicu Bernardu Topolko.

Jednoglasno su usvojeni prijedlozi II. izmjena proračuna za 2023. godinu, te prijedlog odluke o prekoračenju po transakcijom računu i to samo za slučaj prijeke potrebe s obzirom na kašnjenje uplate sredstava iz fondova za realizirane projekte. 

I u novoj godini pred Međimurskom županijom je niz projekata među kojima su najveći izgradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću, Zelena oaza Čakovca, te stvaranje uvjeta u svim našim školama za jednosmjensku nastavu, što je pratilo i donošenje suglasnosti Skupštine na provedbu. Zbog iznimnog broja projekata u tijeku i onih koji će tek biti započeti, župan Matija Posavec naglasio je da je Međimurska županija najveći investitor u našem kraju, te dodao da će tijekom 2024. osobita pozornost posvetiti podršci umirovljenicima i – uopće – osobama treće životne dobi.

Vijećnik Željko Pavlic predlagatelj je zaključka koji je Skupština prihvatila, te će biti proslijeđen Hrvatskim željeznicima ne bi li se potaknulo uvođenje brzih, direktnih vlakova Čakovec – Zagreb.

Vijećnice i vijećnici Skupštine usvojili su i prijedloge odluka o raspoređivanju sredstava za redovno financiranje političkih stranka, odobrili jednokratne potpore našim studentima, te prihvatili prijedloge o programima javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi, sportu, zatim redovitoj djelatnosti čakovečke Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja u 2024. godini, plan unaprjeđenja zaštite od požara i plan razvoja sustava civilne zaštite.

Imenovan je Savjet mladih Međimurske županije, kao i članovi niza odbora, te dana suglasnost odluci Upravnog vijeća Doma zdravlja o davanju u zakup poslovnog prostora liječniku Jurici Vidoviću.

U raspravi o podacima o međimurskom gospodarstvu tijekom 2022. godine, vijećnici Zvonimir Siladi i Ljubomir Kolarek složili su se da međimurski poljoprivrednici moraju više pozornosti posvetiti potporama koje su im na raspolaganju, a predstavnici njihovih udruga trebaju biti angažiraniji kada je riječ o njihovim pravima i problemima.

Gledano generalno, međimursko gospodarstvo je ostvarilo značajne rezultate te je s 8.105 eura izvoza po glavi stanovnika prva regija Hrvatske! „Gospodarska smo lokomotiva Hrvatske i to ova brojka dokazuju jer upravo izvoz znači istinsku snagu gospodarstva“, rekao je župan Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content