Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Velikom većinom glasova, uz 3 suzdržana HDZ-ova vijećnika, prihvaćen proračun Međimurske županije za 2024. godinu

Datum objave: 21. prosinca 2023.

Na 15. sjednici Skupštine Međimurske županije, posljednjoj radnoj u ovoj godini, usvojen je proračun Međimurske županije za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. Godinu. Temeljni dokument usvojen je s 29 glasova ZA i 3 suzdržana vijećnika iz kluba HDZ-a. Proračun Međimurske županije za 2024. godinu iznosi 91.804.450,77 eura.

U velikoj vijećnici Međimurske županije raspravljalo o 34 točke dnevnog reda, a najvažnije među njima odnosile su se na II. izmjene i dopune proračuna Međimurske županije za 2023. godinu te prijedlog proračuna za 2024. godinu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da je proračun za 2024. godinu pomno planiran te je izrađen u skladu s inflacijom, te aktualnim stanjem u gospodarstvu i društvu, te je usklađen s daljnjim projektnim aktivnostima: „Pred nama je nova sjednica Skupštine Međimurske županije, posljednja u ovoj godini, na kojoj donosimo i najvažniji dokument Međimurske županije – proračun za 2024. godinu, usklađen sa svim aktualnim parametrima u društvu, uz zadržavanje usmjerenosti šansama u europskim mehanizmima – od NPOO, višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije, Industrijske tranzicije, Razvojnog sporazuma Sjever, Fonda solidarnosti EU-a, ITU mehanizma i prekograničnih europskih programa Interreg. Iz tog dijela proizlazi snažan razvojni zamah Međimurja, pri čemu zadržavamo visok stupanj podrške i potpore našim građana u svim segmentima života i djelovanja“, istaknuo  je župan te objasnio da održivost proračuna pokazuje udio od 50 % očekivanih poreznih prihoda, te više od 36% ugovorenih europskih projekata. U proračunu 7% čine prihodi od dobiti i trgovačkih društava, dok se svega 6 % odnosi na kapitalizaciju imovine. „Međimurska županija nema kreditno zaduženje, povećano je 80% proračunskih stavaka, uz što je dosadašnjih 13 potpora za poljoprivrednu proizvodnju povećano na 25. Povećana je stavka za sport, a potpore poduzetnicima podižu se na 227.000 eura umjesto dosadašnjih 150.000 eura itd.“, dodao je župan, osvrnuvši se i na skoro stupanje na snagu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama prema kojem će županije preuzeti predmete upravljanja dijelom imovine Republike Hrvatske što će pridonijeti aktivaciji neiskorištenih nekretnina u vlasništvu RH te učinkovitijem rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Riječ je o građevinama i građevinskom zemljištu, a za Međimurje ovaj Zakon trenutno znači preuzimanje 301 aktivnog  zahtjeva od čega ih je 114 iz jedinica lokalne samouprave, a 187 je zahtjeva fizičkih i pravnih osoba. 

Pred Skupštinom su i odluke i o projektu centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću, ulaganja u obnovljive izvore energije na javnim zgradama, financijske potpore našim studentima, zatim prijedlog javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi, sportu, dakle, konkretni oblici podrške koju usmjeravamo prema učenicima, studentima, umirovljenicima te našim udrugama“, naglasio je Matija Posavec.

Pri kreiranju proračuna ponovo se vodilo računa o njegovoj održivosti, socijalnoj osjetljivost, kao i razvojnom zamahu, što je vidljivo u više od 120 kapitalnih projekata na koje ima Županija ima utjecaj, u kojima je partner ili koje financira ili sufinancira.

Izglasavanju proračuna prethodila je rasprava o tri amandmana. Vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika Zlatko Marciuš predložio je da se u proračun uvrsti pomoć najugroženijim umirovljenicima čije mirovine ili pomoć obitelji ne mogu podnijeti teret troškova smještaja u domovima za starije i nemoćne, što je župan prihvatio. Prihvatio je i amandman vijećnice Bojane Petrić s Nezavisne platforme Sjever koja je zatražila povećanje stavke za zavičajna društva na 7000 eura.

Vijećnik HDZ-a Ljubomir Kolarek tražio je 450.000 eura  pomoći iz županijskog proračuna za kanalizaciju, oborinsku odvodnju te sanaciju cesta u dijelu Preloga, no župan je vijećniku ponudio drugi prijedlog: „Preveliki je to iznos s obzirom da ste mogli dio sredstava povući i iz EU fondova, predlažem da preformulirate amandman te da vam u 2024. godini za navedene potrebe Županija osigura 100.000 eura sa stavke tekućih i kapitalnih pomoći gradovima i općinama.

Vijećnik Kolarek je pristao i župan je preformulirani  amandman prihvatio, čime je postao dio proračuna. Predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina prokomentirao je ovaj dogovor sljedećim riječima: “Bilo bi lijepo da se i na državnoj razini možemo ovako brzo i lako dogovoriti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content