Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća o novom proračunu te kreiranju radnih mjesta u budućnosti

Datum objave: 12. prosinca 2023.

Danas je održana 117. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji na kojoj je bilo riječi o novom prijedlogu proračuna kojeg je predstavio župan Matija Posavec, zatim o kreiranju radnih mjesta u budućnosti i aktualnim kretanjima na tržištu rada. Župan Posavec najavio je da će proračun za 2024. godinu biti razvojan i ambiciozan, ali sa značajnim sredstvima predviđenima za sve kategorije stanovništva: „U konsolidiranom dijelu proračun će biti nešto viši od 90 milijuna eura i na njega će biti oslonjeno gotovo 60 kapitalnih projekata od kojih smo neke već započeli ili čekamo suglasnosti, a drugi su u planu. Ostajemo Županija okrenuta svojim ljudima te zadržavamo visok stupanj podrške prema svim strukturama našega stanovništva“, kazao je župan Posavec te dodao da je dobar dio projekta i iz područja poduzetništva. Trenutno se čeka za 17 projekata u sustavu obrazovanja, a za natječaje su spremne i tri srednje škole - Gospodarska škola, Gimnazija Josipa Slavenskog i Srednja škola Prelog. Tu je i devet projekata vezanih uz turističku infrastrukturu, sedam iz područja energetske obnove, prometne i komunalne infrastrukture, te niz projekata usmjerenih na povećanje otpornosti prema klimatskim promjenama. Neće se posustati niti s ulaganjima u zdravstveni sustav Međimurja niti će se zapostaviti planovi ugrađeni u Razvojni sporazum Sjever.

Na sjednici je istaknuto da i nove analize pokazuju da je Međimurska županija predvodnica gospodarskog razvoja Hrvatske. „Ukupni izvoz u Hrvatskoj, gospodarski pokazatelj snage, po glavi stanovnika doseže 4.300 eura, a u Međimurju premašuje 8.100, dok u Varaždinskoj županiji - za usporedbu - doseže 6.700 eura. Većina preostalih hrvatskih regija je ispod hrvatskog prosjeka, odnosno ispod 4.000 eura“, argumentirao je župan.

Raspravljalo se o održivom razvoju, odnosno obrazovanju, te potrebama tržišta kada je riječ o radnoj snazi: „Jedan od ciljeva reforme obrazovanja je povećavanje broja upisa u gimnazije uz smanjivanje broja učenika u strukovnom obrazovanju. Na tome treba raditi u suradnji s gospodarstvom, te razmotriti koje radne snage najviše nedostaje Međimurju“, istaknuo je predsjednik GSV-a Elvis Novak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content