Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija daje novi razvojni impuls Centru znanja obnovom zgrada u bivšem vojnom kompleksu

Datum objave: 11. prosinca 2023.

Četiri dotrajale zgrade u bivšem vojnom kompleksu u Čakovcu bit će obnovljene, opremljene te povezane u cjelinu u novom razvojnom impulsu koji Međimurska županija daje Centru znanja.

Danas su u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje potpisani ugovori za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju četiriju zdanja: za rekonstrukciju dotrajalog skladišta nadomak zgrade TICM-a III u odgovarajući prostor Inspiracijskog centra kreativnosti, ukupne tlocrtne površine 767 m2. Ova komponenta projekta uključena je u Strategiju razvoja urbanog područja Čakovec za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine te je planirano njezino financiranje u okviru ITU mehanizma.

Nadalje, izradit će se dokumentacija za rekonstrukcijsko-sanacijske zahvate na zgradama 4 i 5 poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje ukupne površine veće od 1500 kvadratnih metara, te za obnovu četvrte zgrade u nizu – negdašnjeg skladišta koje će postati klimatsko-energetski centar Međimurje. Taj će prostor biti namijenjen djelatnostima i aktivnostima fokusiranima na područje obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, održivog razvoja te prilagodbe klimatskim promjenama. Po završetku izrade projektno-tehničke dokumentacije navedene tri zgrade prijavljivat će se  na dostupne programe sufinanciranja iz EU fondova.

Ukupna vrijednost projekta, koji započinje 28. prosinca 2023., doseže 363.273 eura, uz intenzitet bespovratne potpore od 90 posto, te su potpisani ugovori vrijedni 180.000 eura. Riječ je o objektima koji se nalaze na istoj katastarskoj čestici te time čime cjelinu kojoj će po revitalizaciji biti udahnut novi život i nova vrijednost.

Konferenciji za medije te potpisivanju ugovora za izradu projektne dokumentacije prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj, te voditeljica Odjela za pripremu projekata u gospodarstvu Maša Tomašić, direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić, zatim pročelnica županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicijama dr. sc. Anita Perešin, pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Anita Strniščak, kao i direktor tvrtke Zelena gradnja, u kojoj će se izraditi projektna dokumentacija, Veljko Milisavljević.

Direktor TICM-a Ivan Plačko istaknuo je da se radilo o kompleksnom postupku javne nabave: „Ugovore potpisujemo u TICM-ovoj zgradi III jer je prije obnove bila identična zdanjima koja će obnavljati pa možete dobiti predodžbu kako će na koncu izgledati te danas, derutne zgrade. U okviru projekta izradit će se dokumentacija za četiri bivša skladišta uz detaljan plan unutarnjeg uređenja te će se provesti javna nabava za izvođača radova. Inspiracijski centar bit će središnji prostor nove cjeline, okupljalište i edukacijski centar, s prostorima namijenjenima i umjetničkom djelovanju, ali i rekreaciji. Uređenjem dvaju dodatnih objekata odgovorit ćemo na potrebu povećanja prostora za poduzetničke inkubatore, dok će četvrta zgradi biti nova baza naše MENEA-e“, pojasnio je Ivan Plačko, a predstavnik projektanata Veljko Milisavljević zahvalio na prilici danoj njegovoj tvrtki te naglasio da je čast raditi na tako futurističkom projektu.

Župan Matija Posavec ističe da je riječ o strateški planiranom projektu koji je zahvaljujući kvaliteti, ušao među samo 10 izabranih projekata koje je Europska komisija izabrala za pružanje savjetodavne i tehničke podrške: „Od samog početka ideja je bila da ovaj prostor u potpunosti posvetimo izvrsnosti u znanosti, učenju i razvoju gospodarstva. Inovativnim modelima težit ćemo u daljnjem razvoju Centra znanja kojim se danas na dnevnoj bazi služi više od 1000 ljudi. Četiri zgrade dobit će svrhu i vrijednost će im u budućnosti rasti. Paralelno uredit ćemo prometnu infrastrukturu i okoliš te u okviru drugog projekta i veliki park“, rekao je župan dodavši da je projekt – kao primjer dobre prakse u revitalizaciji  - i dio Razvojnog sporazuma Sjever.

„Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornim za njih.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content