Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Za investicije diljem Međimurja osigurano 18 milijuna eura, a za jačanje REDEA-e 667.000 eura

Datum objave: 8. prosinca 2023.

Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) predstavljaju mehanizam dodjele bespovratnih sredstava po prvi puta na razini Europske unije uveden u proteklom razdoblju od 2014.-2020., a svojevrsni pregled hrvatskih dosega u navedenom razdoblju ponudila je i konferencija Dani regionalnog razvoja i EU fondova, održana u Šibeniku, tijekom koje su uručeni sporazumi o sufinanciranju specifičnih projekata za 22 urbana područja u Hrvatskoj, među kojima i za Međimurje te sporazum Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i vrijedan 667.000 eura.

Uručenju sporazuma REDEA-i prisustvovali su  župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović i Maša Tomašić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja gospodarstva u REDEA-i, dok je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini primila sporazum za sufinanciranje Urbanog područja Čakovca u koje spadaju i projekti općina Nedelišće,  Strahoninec, Šenkovec i Pribislavec, ukupne vrijednosti 18 milijuna eura, svečanoj dodjeli nazočio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, kao jedan od predstavnika jedinica lokalne samouprave koje zajedno s Gradom Čakovcem čine Urbano područje. Sporazume su uručili premijer Andrej Plenković i ministar Šime Erlić.

REDEA sredstva dobiva za provedbu aktivnosti jačanja kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini za korištenje sredstava EU fondova: „Sporazum daje dodatan vjetar u leđa REDEA-i, ustanovi koja je u Međimurju postala sinonim za pripremu projekata i privlačenje sredstava iz EU fondova. Financiranje omogućava ne samo jačanje kapaciteta djelatnika, već i svih javnopravnih tijela poput Međimurske županije, općina te ustanova i institucija u njihovom vlasništvu, te besplatnu savjetodavnu pomoć u pripremi i provedbi projekata te povlačenje nikad višeg iznosa bespovratnih sredstava iz EU fondova“, istaknula je ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, ustanove koja je sredstva dobila kao regionalni koordinator za 2024. i 2025. godinu.

REDEA-ina je uloga velika i u projektu daljnje adaptacije bivših vojnih objekata koji će biti stavljeni u funkciju Inspiracijskog centra kreativnosti, čime će se proširiti i unaprijediti Centar znanja Međimurja, u koji je Međimurska županija mnogo uložila proteklih godina, revitalizirajući prostor bivše vojarne u Čakovcu. Inspiracijski centar kreativnosti vrijedan je oko 2.100.000 eura, a projektom, sufinanciranim ITU mehanizmom, predviđena je rekonstrukcija i revitalizacija negdašnjih vojnih skladišta u kojima će se urediti prostor za širenje i unaprjeđenje poduzetničke potporne infrastrukture, pojašnjava Sandra Polanec Marinović, ravnateljica Javne ustanove za razvoj REDEA koja je i Gradu Čakovcu pomogla u uspješnom kandidiranju ovog projekta.

"ITU mehanizam je jedna od šansi koju koristimo kako bismo europskim sredstvima i dalje kandidirali i brojne projekte, a ulaganje u Centar znanja Međimurja kroz obnovu objekata služi razvoju poduzetništva, obrazovanja i znanstvene izvrsnosti", naglašava župan Međimurske županije Matija Posavec.

Sredstvima predviđenim za projekte na području Urbanog područja Čakovca uredit će se pješačko-biciklističke staze na više od 10 kilometara, a SRC-u Mladost u Čakovcu dobit će dva nova koridora i šetnicu, amfiteatar s pozornicom, 158 parkirnih mjesta s natkrivenih solarnim panelima uz dvije punionice za električna vozila, javnom rasvjetom na solarnu energiju i informacijske kioske. Sportski centar Trate  Nedelišću dobit će dodatna sportska igrališta, u Strahonincu će se rekonstruirati postojeći sportski objekt i urediti kompleks s dodatnim sadržajima, u Šenkovcu, u Gorčici opremit će se višenamjenska dvorana itd. Čakovec putem ITU mehanizma računa i na uređenja Trga Republike, jednako kao i Općina Nedelišće.

“Za Čakovec ovaj mehanizam znači mnogo, jer otvara mogućnost korištenja sredstava iz fonda kojem u prethodnom programskom razdoblju nismo imali pristup," objasnila je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content