Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Zrinsku gardu primljeno 33 novih članova i podupiratelja među kojima i proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić

Datum objave: 8. prosinca 2023.

U dvorani Srednje škole Čakovec 7. prosinca održana je svečanost prijema 30 novih civilnih članova i članica u udrugu Zrinska garda Čakovec, te trojice gardista koji su u prethodnom razdoblju uspješno prošli stažiranje. U povijesnu postrojbu Zrinske garde primljeni su gardisti Milivoj Priher iz Svetog Jurja u Trnju, Andrija Železnjak iz Mihovljana i Marko Mihin iz Mačkovca, koji su, po svečanom obredu i polaganju prisege, primili sablju i značku udruge.

Obred prisege obiluje simbolikom: novi članovi peru ruke u vodi iz Mure i Drave, čime se aludira na odricanje od osobne koristi djelovanjem u udruzi. U vodi je jadranska sol, što asocira na cjelovitost zemlje, ali i hrastova kora koja podsjeća na nehumano smaknuće Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana dekapitacijom na panju, te vino iz međimurskog vinogorja koje tijelu daje krepost. Držanje ruku iznad plamena svijeće simbolizira čišćenje duše te plemenitu i časnu ulogu članova Zrinske garde u društvu.

Zrinska garda osnažila je redove u kojima su sada i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, te pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja, dipl. iur., koji ističu da im poziv u članstvo predstavlja veliku čast.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec naglašava da je svaka aktivnost koja pridonosi čuvanju međimurske povijesne baštine dragocjena, a predani čuvari nasljeđa Zrinskih i Frankopana su upravo u redovima Zrinske garde.

Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel istaknuo je da je ponosan što udruga ima toliki ugled da joj u članstvo pristupaju ljudi iz cijele naše zemlje, te iz Mađarske što je rukovodstvu poticaj za još snažnije aktivnosti. Sada u Zrinskoj gardi djeluje 231 član i članica, a od četvrtka u redovima je i proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić.

U umjetničkom programu svečanosti nastupili su Marija Jambrošić, Pjevački zbor Josip Slavenski iz Čakovca, Chritzel Renae Aceveda, učenica Osnovne škole Sveti Martin na Muri, te gosti iz Mađarske.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content