Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dom zdravlja Čakovec obilježio tri desetljeća postojanja i pobjeda nad mnogim izazovima

Datum objave: 5. prosinca 2023.

Danas su, svečanošću u čakovečkom Centru za kulturu, djelatnici Doma zdravlja Čakovec proslavili 30. obljetnicu ustanove, a obilježavanje jubileja ponovo je otvorilo veliku knjigu snažnog međimurskog zdravstva koje - usprkos velikim izazovima - raste.

Brojnim uzvanicima prikazan je kratak film o rastu ustanove i širenju djelatnosti, s naglaskom na doprinosu ljudi, liječnica  i liječnika, medicinskih sestara i tehničara, spremačica i vozača te osoba drugih zvanja koji su tijekom 30 godina nosili razvoj, ali i dostojanstvo ustanove.

Ravnateljica Doma zdravlja Čakovec Vlatka Pleh, dr. med., u svom obraćanju uzvanicima posebno je zahvalila i negdašnjim ravnateljima prim. Nevenki Krčmar, dr.med., i Branku Vrčiću, dr. med., za predanost i ostavštinu. „Iako je Međimurje - i kada je o zdravstvu riječ - naprednije od ostalih regija Hrvatske, i pred nama je izazov nedostatka liječničkog kadra. Svjedočim i sve manjoj zainteresiranosti mladih liječnica i liječnika za specijalizaciju i rad u obiteljskoj medicini. To je specijalnost koja ne privlači reflektore, ona nema atraktivnost nekih kirurških grana. Snaga obiteljske medicine zaključana je između pacijenta i liječnika u maloj sredini, gdje je liječnik i lijek i utočište. Kotarskom liječniku - kako su se u prošlosti zvali naši prethodnici - posao ne završava pobjedom nad bolešću, već katkad tu počinje, jer pacijenta treba održati i emocionalno živim. U toj je slici sadržan elementarni smisao obiteljske medicine“, istaknula je doktorica Pleh, izrazivši poštovanje i zahvalnost predanoj patronažnoj službi te timu za palijativu koji u novije doba djeluje pod okriljem Doma zdravlja te ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima na suradljivosti i marljivosti.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da čvrsto vjeruje u sinergiju Doma zdravlja i Međimurske županije te da će ta snaga dosegnuti ciljeve: „I ovu našu ustanovu, kao i cijelo međimursko zdravstvo, čine ljudi i njihova djela. Budimo ponosni na njih, jednako kao na rezultate koje su postigli. Imat ćete našu punu podršku bez obzira na težinu izazova koji se nađu pred nama,“ kazao je župan te se prisjetio inicijative da se krene u izgradnju nove zgrade Doma zdravlja 2015. godine, kada su nailazili na „zatvorena“ vrata i ne razumijevanje ministarstva „Nismo odustali niti stali sve dok nova zgrada nije bila u funkciji. Hvala doktorici Krčmar i doktoru Vrčiću za sve što su kao ravnatelji postigli, a doktorici Pleh, koja je prava osoba na ovom mjestu, pružit ćemo podršku", rekao je župan, čestitavši djelatnicima i umirovljenicima ustanove veliki jubilej.

Da je Dom zdravlja Čakovec neizostavan i važan dio zdravstvenog sustava Međimurske županije u svom govoru je naglasila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini „Velika većina Međimuraca svoje zdravstvene probleme rješava unutar županijskog zdravstvenog sustava, ima mnogo zasluga primarne zdravstvene zaštite, koja je i mora biti prvi kontakt građana sa zdravstvenim sustavom. Ono što je najvažnije, je povjerenje, povjerenje da u bilo koje dobra mogu dobiti kvalitetnu i pravovremenu uslugu – a to naši građani dobivaju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno domovima zdravlja,“ kazala je gradonačelnica.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s potpredsjednikom Ivicom Baksa, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, saborska zastupnica Andreja Marić, ravnateljice i ravnatelji zdravstvenih ustanova Međimurske županije ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Vladimira Križaj Grabat, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr., ravnateljica Ljekarne Čakovec Andreja Knežević, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ  Sonja Tošić Grlač, načelnici međimurskih općina te brojni drugi gosti.

Svečanoj atmosferi osobit ton dali su glazbeni gosti Tanja Pongrac i Marko Kanceljak te Tamara Korunek Lesar koja je izvela državnu himnu.

ZAHVALNICE ZA POŽRTVOVNOST

Mnogi su ljudi, kako je istaknula ravnateljica Vlatka Pleh, dr. med., pridonijeli razvoju ustanove tijekom tri desetljeća, pa je Dom zdravlja zahvalnice za požrtvovnost i predanost tijekom dugogodišnjeg rada dodijelio: prim. Nevenki Krčmar, Biserki Križan, Božici Katalenić, Biserki Mikulčić, Dragici Kolenić, Zvonimiru Plehu, Stanislavu Korenu, Miji Kozaru, Ireni Pokopec, Zdenki Hranjec, Gordani Lehkec, Đurđi Posavec, Tatjani Vrana Halonja, Vesni Novak, Dragici Korent, Vesni Vukšić, Nadi Nađ, Đurđici Radotić, Nadi Trajbar, Silviji Takač, Nadi Kosmač i Jasni Bacinger. U ime dobitnika na priznanjima je, zahvalila primarija Nevenka Krčmar, dr. med., prva ravnateljica Doma zdravlja Čakovec koja je ustanovu postavila na čvrste temelje, razvila i vodila do umirovljenja.  "Svjetlo koje je simbol sestrinstva neka sja među našim med. sestrama i tehničarima dok bdiju uz pacijente, a našim liječnicima i liječnicama želim uspješno usavršavanje i snagu koja će ih nositi pozivom. Župan je odlukom o strateškom investiranju u zdravstvo, očuvao vrijednosti koje smo postigli", istaknula je dr. Nevenka Krčmar.

Fotografije: Međimurska županija/Dom zdravlja Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content