Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Murskom Središću obilježen blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Datum objave: 4. prosinca 2023.

Žitelji Murskog Središća štuju svoje povijesno nasljeđe u kojem važno mjesto zauzimaju rudari. Nekada su ugljenokopi s područja grada Murskog Središća hranili mnoge obitelji, a kruh sa sedam kora, duboko pod zemljom zarađivale su generacije rudara. O blagdanu svete Barbare, zaštitnice rudara, Mursko Središće prisjeća se tih ljudi među, među kojima i deset poginulih, u noći s 8. na 9. studenoga 1961., u strašnoj nesreći u jami Maj 3.

U Centru za kulturu Rudar svečanim je programom obilježen blagdan sv. Barbare uz videoprikaz o razvoju grada, te obraćanje gradonačelnika Dražena Srpaka koji je istaknuo ponos što je Mursko Središće danas suvremena sredina u čijem su razvoju ulogu odigrali veliki projekti, poput nedavno završene aglomeracije: „Nakon aglomeracije, obnovili smo ulice rekonstruirali smo Sokolski dom, a pred nama je dogradnja vrtića i škole te zahvaljujem Međimurskoj županiji na pomoći pri prijavi. U budućnosti čeka nas i obnova sportske dvorane, planiramo urediti tržnicu, planinarski dom, proširiti gospodarsku zonu i još mnogo toga“, rekao je Dražen Srpak.

Župan Međimurske županije Matija Posavec iskazao je svim negdašnjim rudarima duboko poštovanje na žrtvi koju su podnijeli u prošlosti, a svim Barbarama poželio sretan imendan: „Čestitam građankama i građanima Murskog Središća blagdan svete Barbare, kao i dosege u razvoju grada koji će Međimurska županija i dalje zdušno pratiti“, naglasio je župan, dodavši da smatra da Osnovna škola svakako zaslužuju obnovu, a danas-sutra treba razmišljati i o formiranju srednje škole u Murskom Središću.

Prisutnima na svečanosti, koju je vodio Dejan Buvač, obratio se i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, a prisustvovali su i gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak sa suradnicima, grada s kojim je Mursko Središće pobratimljeno, saborska zastupnica Andreja Marić načelnici općina Mala Subotica Valentino Škvorc, Belice Zvonimir Taradi i Selnice Ervin Vičević, te László Horváth, gradonačelnik Lentija, te dožupan Lendave Andrej Matjašec, kao i direktori te ravnatelji javnih ustanova i poduzeća.

„Nasljeđe rudarstva njeguje se u gradu rudara i simbol je marljivosti i odgovornosti prema obitelji međimurskog čovjeka“, rekao je Ljubomir Kolarek, dok je izaslanik i zastupnik Jenkač dodao da je važno čuvati tradiciju i povijesno nasljeđe kao što to čine građani Murskog Središća jer se na taj način čuva identitet.


Atmosferu su u ovoj prigodi nastupima uveličali članovi zbora Kulturno-umjetničkog društva Mura, Dora Rebernik, glazbenik Edvin Nedeljko, koji je u zadnjih godinu dana osvojio čak 14 glazbenih nagrada, zatim učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov, sa scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala njezina kolegica Mirjana Mošmondor.

GRAD SPORTA

Svake godine na svečanosti povodom ovog blagdana Grad Mursko Središće dodjeljuje godišnja priznanja osobi godine i najboljim sportašima, prema odluci Gradskoga vijeća. Osoba godine je Tomislav Sabo, predsjednik Škole nogometa Rudar iz Murskog Središća, a nagrada mu je dodijeljena za postignuća mladih sportaša na županijskim i nacionalnim natjecanjima te za zasluge u omasovljenju članstva. Potom su gradonačelnik Srpak i predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak podijelili nagrade za postignuća u sportu pojedincima i klubovima: godišnju nagradu u muškoj kategoriji osvojio je Martin Vuri, atletičar iz M. Središća, a najbolje sportašice su također članice murskosredišćanskog Atletskog kluba Tena i Lea Marodi.

Nogometni klub Mura iz Hlapičine proglašen je najboljom momčadi, dok su najuspješnije rekreacijske momčadi i ekipe veterani NK-a Rudar, te ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana murskosredišćanske podružnice Matice umirovljenika Međimurske županije. Najbolji rekreativci i rekreativke su Jasminka Levačić iz Teniskog kluba M. Središće, Marija Valenta iz podružnice Matice umirovljenika te Biserka Kozar, članica Udruge sportske rekreacije Sport za sve.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content