Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I nakon 32 godine u Čakovcu Vukovar svijetli

Datum objave: 17. studenoga 2023.

Obilježavanje velikih datuma, obljetnica koje su promijenile tijek naše povijest i formirale budućnost, moraju biti poticaj svima da ističu žrtvu koju su svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje, dali u obrani domovine. S tim mislima i ove je godine održano tradicionalno komemorativno okupljanje „I u mom gradu Vukovar svijetli“ održano u Čakovcu, danas 17. studenoga, uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća kod spomen ploče postavljene kod igrališta NK "Sloga" Čakovec i svete mise u crkvi Svetog Antuna Padovanskog Čakovec koju je predvodio fra. Josip Šoštarić, u Vukovarskoj ulici postavljeni su lampioni kao znak sjećanja na stradanja i žrtvu koju su podnijeli hrvatski branitelji.

Iza duge kolone građana, dužnosnika, branitelja te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Vukovarska ulica, kao i spomenik braniteljima u Perivoju Zrinskih ostali su obasjani svijećama koje su dočekale jutro simbolizirajući svjetlost za koju je plaćena najviša cijena.

U obrani Hrvatske i Vukovara sudjelovali su mnogi Međimurci: četiri međimurska branitelja ubijena su na Ovčari, šest ih je izgubilo život tijekom borbi u Borovu naselju i Vukovaru, trojica su poginula u proboju, jedan međimurski branitelj se još uvijek vodi kao nestali te mu je sudbina nepoznata, trideset i šest branitelja bilo je ranjeno, a dvadeset i šest odvedeno je u koncentracijske logore.

Spomenute brojke samo su dio zastrašujućih podataka koji govore o stradanjima u Vukovaru, u kojem je poginulo 2900 branitelja i civila, protjerano 30 000 stanovnika i nestalo 1300 osoba. Svjedoci tog vremena, međimurski branitelji te obitelji poginulih i nestalih branitelja, okupili su se kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.

U prigodnom emotivnom govoru, jedan od hrabrih sudionika obrane Vukovara, zatočenik logora i hrvatski branitelj Željko Sršan prisjetio se tih dana 1991.godine. „Pokazali smo spremnost i hrabrost, imali smo veliko srce koje nas je vodilo da se borimo. Ponosno smo se borili za slobodu naše Hrvatske, ali je teško danas, i nakon 32 godine vidjeti da nitko nije odgovarao za strašne zločine koji su se dogodili u Vukovaru, vjerujem da će ih jednog dana stići ruka pravde,“ kazao je Željko Sršan.

U obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje sudjelovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s potpredsjednicima Ivicom Baksom i Mariom Medvedom, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, saborske zastupnice Boška Ban – Vlahek i Andreja Marić, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava  Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, članovi i predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Stjepan Horvat, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Čakovec u MORH-u Vladimir Hranjec,  predsjednik Udruge logoraša i branitelja grada Vukovara Međimurske županije Željko Sršan, predstavnici HVIDRA-e, mnogih međimurskih i prijateljskih braniteljskih udruga, kao i predstavnici čakovečkih gradskih kotareva, Policijske uprave međimurske, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Zrinske garde Čakovec te pripadnici Hrvatske vojske, uz prisustvo mnogobrojnih građana i članova obitelji poginulih međimurskih branitelja.

Sedamnaesti studenog bio je posljednji dan prije sloma herojske obrane grada koji je pod opsadom bio 87 dana, i ovaj komemorativni skup ima samo jednu poruku – a to je poštovanje i pijetet prema žrtvama i prema onima koji su položili ono najvrjednije za domovinu – a to je svoj život. Diljem Međimurja dostojno i u tišini se obilježava ovaj dan, jer je i Međimurje dalo ogroman doprinos Domovinskom ratu, stotine Međimuraca sudjelovalo je i u obrani Vukovara, ali i na gotovo svim ratištima diljem Hrvatske i to treba s posebnim poštovanjem naglašavati. Važno je nikad ne zaboraviti istinu o Vukovaru, naši branitelji i dragovoljci, oni koji su prošli put pakla i na sreću preživjeli, trebaju educirati buduće generacije o onome što se događalo 90-ih godina“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

“Čakovec je jedna od onih hrvatskih sredina koja ne zaboravlja žrtve heroja, koja svake godine mimohodom i paljenjem svijeća odaje počast našim braniteljima te ponos na te dane i ljude prenosi na nove generacije. No, svoju privrženost istini i slobodi pokazali smo i te 1991. godine, jer, nemojmo zaboraviti da su naši policajci među posljednjima ušli u okupirani grad te tamo ostali do kraja. Mnogi su prošli srpske torture, a mnogi se iz Slavonije na žalost nisu vratili. Zbog njih, ali i zbog svih nas poruka treba biti  - niti jedna žrtva nije uzaludna ako zahvaljujući njoj živimo u slobodi!”, rekla je pritom gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježena 359. obljetnica pogibije Nikole VII Zrinskog

Podno spomenika Nikoli VII Zrinskog upaljene su svijeće povodom 359. obljetnice njegovog smrtnog stradavanja u Kuršanečkom lugu. Nikola VII. Zrinski, poznatiji kao Nikola Zrinski Čakovečki, rođen je 3. svibnja u Čakovcu. Proslavio se u više borba s Osmanlijama, bio je hrvatski ban od 1647. do 1664. godine. Uživao je veliki ugled diljem Europe, a njegovo djelo Jadranskog mora sirena, u kojem je slavio smrt pradjeda Nikole IV. Zrinskog, mađarski povjesničari književnosti ocjenjuju jednim od najboljih književnih djela mađarske barokne književnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content