Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tri Zlatne povelje Ogranku Matice hrvatske Čakovec za najveći doseg u izdavaštvu

Datum objave: 8. studenoga 2023.

Ogranak Matice hrvatske Čakovec već je godinama je najaktivniji u našoj zemlji, osobito po plodovima izdavaštva. Na nedavnoj glavnoj skupštini Matice hrvatske u Zagrebu ponovo su pozlaćeni naslovi tiskani u Bibliotheci Murodravana čakovečkog Ogranka Matice hrvatske, te su Zlatnim poveljama ovjenčana sva tri kandidirana izdanja – što je povijesni uspjeh našega Ogranka!

Nagrađen je Rječnik govora Kotoribe, autora Ane Jauk i Đure Blažeke, kao kapitalno djelo hrvatske dijalektologije, nastalo kao rezultat petnaestogodišnjeg skupljanja i obrade građe, čime su još jednom potvrđeni i značaj govora Kotoribe kao zaštićenoga nematerijalnog kulturnog dobra, ali i briga Matice hrvatske za očuvanje hrvatskih narječja i bogatstava lokalnih izričaja.

Očekivano, Zlatnom poveljom nagrađena je i izvrsna monografija Stoljeće bolnice u Čakovcu 1922. – 2022., autora Zorana Turka i Mirne Ladašić Turk, koju je uredio Sven Pal i koja je plod suradnje Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Županijske bolnice Čakovec.

Treću Zlatnu povelju dobila je zbirka pjesama Jučer je bilo sutra, autora Zvonka Kovača, djelo u kojem je prikazan umjetnički razvoj spisatelja, inače našeg sveučilišnog profesora, stručnjaka za južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Upravo je profesor Zvonko Kovač na predstavljanju novog uspjeha Ogranka, organiziranom danas u Čakovcu, naglasio da su nagrađene publikacije stvarane silnim entuzijazmom i znanjem jer Međimurje poznaje i štuje svoje vrijednosti i zna pronaći put da ih pokaže svijetu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je Zlatne povelje i uručio autorima nagrađenih publikacija, uz čestitke je istaknuo: „Slušajući profesora Kovača spoznajemo da ovdje ne svjedočimo samo nagradama dodijeljenima našem Ogranku, već i priznanju našim vrijednostima i tradiciji. Zadaća nam je sačuvati blago koje smo baštinili te ga prenijeti našoj djeci, stoga zahvaljujem autorima, profesorima Zvonku Kovaču na dragocjenom književnom djelu, profesoru Đuri Blažeki i Ani Jauk na kompleksnom poslu kojim su sačuvali blago dijalekta, kao i autorima knjige Stoljeće čakovečke bolnice – koja je više od knjige. Mi se još uvijek za našu bolnicu borimo i monografija je sigurno doprinos tome“, rekao je župan, dodavši da je 1922., otvarajući novu bolnicu u Čakovcu, tadašnji dužnosnik poručio Međimurcima – „…neka ova bolnica zauvijek bude hram čovječnosti i spomenik slobode“ i – eto – ostala je to i do današnjih dana, zahvaljujući međimurskom srcu i radu.

Sreću i ponos zbog triju Zlatnih povelja istaknuo je i predsjednik Ogranka, povjesničar Zoran Turk te iz prve ruke svjedočio o snazi poleta koja je pratila nastajanje jednog od nagrađenih djela – Stoljeće bolnice u Čakovcu.

I gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini naglašava da je uloga čakovečkog Ogranka promicanju i razvoju kajkavskog narječja i kulture hrvatskog sjevera – nemjerljiva: „Čestitam u svoje osobno ime i u ime Grada Čakovca, te vam želim još mnogo takvih priznanja. Grad Čakovec će i dalje podržavati vaš, a ove godine pokrenuli smo i zajednički kapitalni projekt koji bi za dvije godine trebao ugledati svjetlo dana – Povijest Čakovca, znanstveno djelo koje pišu povjesničari rodom iz Međimurja, koje obrađuje život na našim prostorima od neolitika do današnjih dana.“

Posjetimo, prošle godine Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu dobio je svoju treću Zlatnu povelju i priznanje struke za djelo Igancija Aurelija Fesslera Tri prijatelja iz Novog Zrina, koju je priredio Alojz Jembrih, a u pripremi je i čitav niz novih djela, uz već pet tiskanih samo ove godine. Podsjetimo i na kratku, ali slavnu povijest Bibliothece Murodravana, koju su 2016. godine osnovali Međimurska županija i Ogranak MH-a u Čakovcu, što se pokazalo izvrsnim poticajem izdavaštvu na našem prostoru.

Fotografije: Ogranak Matice hrvatske Čakovec/ Međimurska županija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content