Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvorena izložba skulptura u drvu Josipa Radeka Harija

Datum objave: 7. studenoga 2023.

U galeriji zgrade Scheier u Čakovcu otvorena je izložba skulptura u drvu Josipa Radeka Harija, krojača vještih ruku, snažno povezanog s prirodom. Svoje divljenje i poštovanje prema prirodi Josip Radek pokazuje izborom materijala u kojima stvara – drvu i glini, a u okolišu pronalazi i inspiraciju. U ovoj izložbi autor predstavlja upravo taj dio svoga opusa: ostatke stabala i grana koje je priroda započela oblikovati na putu njihova rastakanja, Josip Radek je završio vlastitim kreativnim impulsom, zadržavši im dio izvornog oblika. Usporio je time proces mijena i nestajanja da bi nam dao vremena da zastanemo i okrenemo se svom ishodištu.

Josipa Radeka mnogi Čakovčani i danas pamte kao vrsnog majstora – krojača, ali i druželjubivu osobu koja je vlastite vješte ruke i u mirovini zaposlila stvaranjem.

Otvorenju izložbe, čiji postav potpisuje poznati čakovečki likovni umjetnik Robert Wrana, uz brojne posjetitelje, prijatelje i obitelj nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Josip Varga.

„Lijepo vas je vidjeti u ovako velikom broju i što ste izdvojili svoje vrijeme za kulturu, ali najprije što ste svojim dolaskom iskazali poštovanje prema iznimnoj osobi - Josipu Radeku Hariju,“ kazao je župan Posavec, pritom dodavši kako je u Josipu Radeku sazdano mnogo toga, a najviše od svega izražene su vrijednosti koje krase Međimurce – a to su marljivost, radišnost i samozatajnost.  „Hari bez obzira na brojne obaveze, nalazi vrijeme za kvalitetnu umjetnost, kojoj se posvećuje, a mi danas uživamo u njegovoj izložbi,“ rekao je župan Posavec, te podsjetio kako je Hari i humanitarac, koji je dugi niz godina uključen u humanitarnu akciju „Radio gorice za Katružu“.

„Hari je uistinu dobri duh Čakovca, onog starog Čakovca koji polako nestaje. No, sigurna sam da nema mnogo onih koji poznaju Harijevu drugu, umjetničku stranu,“ kazala je gradonačelnica Cividini te dodala kako je biti krojač kakav je Hari nije samo pitanje znanja i iskustva, već treba imati i umjetničku crtu. A među ovim radovima, nastalim u njegovo slobodno vrijeme i tijekom dugog niza godina, upoznajemo drugačijeg Harija. „Drago mi je da i ostali sugrađani imaju priliku vidjeti tu njegovu umjetničku stranu.“

Autor izložbe Josip Radek Hari zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji izložbe, kao i svima koji su bili nazočni; „Hvala svima koji ste došli, te ste dolaskom uveličali otvorenje izložbe“.

Izložba skulptura Josipa Radeka u zgradi Scheier bit će otvorena do 9. studenoga, a može se razgledati svakog dana od 9 do 12 i 15 do 19 sati, nakon čega se seli u caffe bar Bedem.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content