Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Šesnaesti rođendan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, danas važnog dijela Centra znanja Međimurske županije

Datum objave: 3. studenoga 2023.

U petak je u Centru održivog razvoja upriličena svečana sjednica Vijeća Međimurskog veleučilišta u Čakovcu povodom 16. obljetnice osnutka te 15. godišnjice početka izvođenja nastave u ovoj visokoškolskoj ustanovi. Svečanosti su se odazvali izaslanici nekoliko veleučilišta u Hrvatskoj, te brojni uzvanici iz područja obrazovanja, kulture i politike, među kojima župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić i mnogi drugi.

Kako je istaknuo dekan Međimurskog veleučilišta doc. dr. sc. Igor Klopotan, odazvali su svi zaslužni ljudi koji važnost projekta Međimurskog veleučilišta u Čakovcu prepoznaju kao značajnu obrazovnu i znanstvenu instituciju i doseg Međimurja. Međimursko veleučilište u Čakovcu osnovano je  uredbom Vlade Republike Hrvatske 2. studenoga 2023. godine, a o razvoju tijekom 15-ak godina govorio je dekan Klopotan s naglaskom na aktualne projekte: „I projekt koji upravo provodimo pridonosi pozicioniranju Međimurskog veleučilišta na znanstvenoj karti. Radi se o projektu uspostave Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI, vrijedan gotovo 3 milijuna eura. Obrazovni programi koje ćemo izraditi bit će korišteni u svim svjetskim centrima koji koriste metodologiju i koncept Newton soba u učenju mladih“, istaknuo je dekan, zahvalivši na temeljima koje je ostavila i negdašnjoj dekanici dr. sc. Nevenki Breslauer.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je revitalizacija bivših vojnih objekata, u kojima su smješteni Veleučilište, studentski dom i restoran, primjer dobre prakse ne samo na nacionalnoj, već i na europskoj razini: „MEV je tijekom 15 godina rada opravdao svoju svrhu, a dokaz znanstvene izvrsnosti je i Centar održivog razvoja, koji djeluje u sklopu Međimurskog veleučilišta, te se izvrsno uklapa i upotpunjava naš koncept Centra znanja koji na ovom prostoru snažno razvijamo i koji je Europska komisija svrstala među najuspješnije projekte te mu pruža besplatnu savjetodavnu podršku. U vrijeme osnivanja ustanove trebalo je hrabrosti za put prema toj viziji, međutim danas imamo visokoobrazovnu instituciju čiji su programi sukladni zahtjevima tržišta kao i globalnim perspektivama što govori o jasno zacrtanom razvojnom putu“, istaknuo je župan, te  - čestitavši djelatnicima i studentima - dodao da će Međimurska županija i dalje pružati potporu razvoju Međimurskog  veleučilišta.

I gradonačelnica Ljerka Cividini izrazila je zadovoljstvo što naše Veleučilište niže uspješne godine: “Osnivanje veleučilišta u Čakovcu omogućilo je našim mladim sugrađanima da se školuju u rodnom gradu i to za zanimanja koja im omogućuju konkurentnost na tržištu rada. Danas se atraktivnost neke sredine za život mjeri i po mogućnostima obrazovanja koje pruža svojim stanovnicima te je zahvaljujući vama i Učiteljskom fakultetu, Čakovec postao studentski grad“, dodala je gradonačelnica.

Dražen Srpak također je čestitao djelatnicima te istaknuo: “Trebamo težiti sinergiji obrazovanja, znanosti i gospodarstva jer jedino na taj način znanje možemo staviti u službu sveobuhvatnog  razvoja zajednice.“

U nastavku svečanosti, dekan Klopotan podijelio je zahvalnice zaslužnima za razvoj i podršku MEV-u: Međimurskoj županiji, Varaždinskoj županiji, gradovima Čakovcu i Murskom Središću te Ludbregu, općinama Donji Kraljevec i Domašinec te Financijskoj agenciji, Međimurje-plinu te Turističkoj zajednici. Zahvalnice su dodijeljene i brojnim srednjoškolskim ustanovama sjeverne Hrvatske za suradnju, te Josipu Posavcu, negdašnjem međimurskom županu, u čijem je mandatu Međimursko veleučilište osnovano, na što se Josip Posavec osvrnuo u svom obraćanju: „Nije bilo lako u tim prvim koracima koji su prethodili osnivanju, međutim bili smo uporni u namjeri, a kada smo cilj dosegnuli, ustanovu smo ponosno nazvali Međimurskim veleučilištem, dajući mu regionalnu odliku. Danas, 16 godina poslije, želja mi je da se i dalje povećava broj studijskih smjerova i programa“, istaknuo je Josip Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content