Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mlado Međimurje u dvorani Mesapa najavilo sjajne rezultate nove berbe grožđa

Datum objave: 29. listopada 2023.

U dvorani Mesapa u Nedelišću u subotu je održan tradicionalni Festival mladog vina Mlado Međimurje, u organizaciji Međimurskog sajma poduzetništva d.o.o., te u suradnji s članovima društva vinogradara i vinara Međimurske županije Hortus Croatiae, kojim su najavljeni sjajni rezultati nove berbe grožđa u našem kraju.

Manifestaciji su nazočili brojni gosti ali i ljubitelji međimurskog vina, a posjetitelji su mogli kušati vina ovogodišnje berbe – odnosno mlado vino. Izlagače i sudionike tradicionalne manifestacije kojom se promoviraju vrhunska vina Međimurja i koja se održava ususret Martinju, posjetio je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Projekt Mlado Međimurje su pokrenuli mladi međimurski vinari koji su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina. Na taj su se način pridružili svjetskim vinskim regijama, posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe. Specifičnost ovog projekta su i sami autori vina koji su redom mladi i ambiciozni pripadnici druge generacije vinara koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina.

Mlada vina predstavile su ugledne međimurske vinarije - Cmrečnjak, Štampar, Dvanajščak-Kozol, Knehtl – Medenjak, Kunčić, Preiner, Jakopić, Horvat, Kocijan i Vina Banfi, uz prezentaciju atributa kojima će, nakon znalačkog podrumarenja, zasjati nova vina.

Međimurje je domovina vina Pušipel. Ovaj nektar s međimurskog gorja, laganog okusa, žutozelene boje s mirisom jabuka i citrusa ujedno je i brend Međimurja. Pušipel, tradicionalna sorta vina Međimurja, koja je desetljetnim ustrajnim radom međimurskih vinara okupljenih u udruzi Hortus Croatie i Međimurske županije postala poznato i internacionalno nagrađivano vino s nekoliko Decantera, najprestižnijom vinskom nagradom.

Fotografije: Terca art/ Međimurska županija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content