Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gospodarski savjetnici diplomatskih misija u Republici Hrvatskoj oduševljeni razvojem Međimurja

Datum objave: 26. listopada 2023.

Župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima te gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini danas su ugostili gospodarske savjetnike i predstavnike stranih trgovinskih ureda akreditiranih pri stranim diplomatskim misijama u Republici Hrvatskoj te im poželio dobrodošlicu u površinom najmanju, ali najnapredniju regiju naše zemlje. Tvrdnju da smo uistinu vrh Hrvatske u mnogim područjima, više nije zahtjevno dokazivati:  naši gosti tu činjenicu vide na svakom koraku. Bilo da urone u neku od priča o nasljeđu koje smo baštinili tijekom povijesti, bilo da posjete neko od brojnih međimurskih uspješnih poduzeća ili uživaju u nekoj od turističkih atrakcija kraja.

Susretu gospodarskih savjetnika pri veleposlanstvima iz 20-ak zemalja svijeta prisustvovala je i voditeljica službe za gospodarsku bilateralu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Maja Marija Rosenzweig Bajić, posjetili su nas savjetnici iz Albanije, Belgije, Bugarske, Češke, Čilea, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Irana, Indonezije, Irske, Italije, Kine, Maroka, Norveške, Portugala i Slovenije.

Gosti su u sastanak u dvorani Riznice Međimurja uvedeni videom o uzletu Međimurske županije te prikazom projektnih dosega naše regionalne samouprave, njezinih ustanova, poduzeća i razvojnih agencija, ostvarenih tijekom desetljeća Hrvatske u Europskoj uniji. Prikaz je zorno ilustrirao zašto je Međimurje kontinuirano od 2017. godine na čelu hrvatske ljestvice uspješnosti po privlačenju sredstava europskih fondova, te zašto nas je ugledni Financial Times četiri puta svrstao među najpoželjnije regije za ulaganje. Prezentacije su održali i ravnateljica županijske Razvojne agencije Sandra Polanec Marinović i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović. Bio je to izvrstan start za nastavak razgovora o mogućnostima širenja poslovne suradnje i tržišta.

Župan Matija Posavec u osvrtu na sastanak naglašava: „Zadovoljstvo mi je što imamo priliku ugostiti gospodarske savjetnike i predstavnike trgovinskih ureda koji su u koordinaciji sa službom za bilateralu Ministarstva vanjskih i europskih poslova jer je to prilika da prikažemo naše rezultate s posebnim naglaskom na gospodarstvo. Otvorena smo županija koja se želi povezivati i surađivati, stoga mi je drago što ćemo naše goste iz 20-ak zemalja svijeta upoznati s atraktivnom gospodarskom snagom Međimurja, s našom poviješću, kulturom te našim turističkim potencijalom, u cilju otvaranja perspektiva suradnje“, rekao je župan, a gradonačelnica Ljerka Cividini dodala da je ovaj susret jedan od koraka prema otvaranju Čakovca i Međimurja Europi i svijetu: “Upravo je gospodarski faktor ključni smjer kojem se trebamo okrenuti u budućnosti, s obzirom da je naša kulturna i povijesna baština već prepoznata na svjetskoj razini“, istaknula je gradonačelnica.

Voditeljica službe za gospodarsku bilateralu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Maja Marija Rosenzweig Bajić smatra da je ovakav način predstavljanja Hrvatske dodatan poticaj stranim diplomatskim predstavništvima i županijama za suradnju: „Gospodarska diplomacija u ovom obliku startala je 2013. godine, a studijska putovanja pokazala su se učinkovitim načinom sagledavanja potencijala cijele zemlje jer nije Hrvatska samo Zagreb i naša obala.“

Na toplom gostoprimstvu u ime svojih kolega, domaćinima je zahvalila i voditeljica Ureda za ekonomske poslove pri Veleposlanstvu Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Florence Bouyala Inbert, „Drago mi je što smo tijekom ovog susreta usredotočeni na ključne prednosti koje Međimurje nudi, osobito u svjetlu sveobuhvatnog koncepta zelene oaze, koji smatram snažnom porukom Međimurske županije Europi“, istaknula je voditeljica Ureda za ekonomske poslove francuskog Veleposlanstva, dodavši da se u budućnosti nada suradnji Međimurja i svoje zemlje jer vidi mnoge poveznice, među kojima i proizvodnju vrhunskih vina.

Domaćini su gospodarskim savjetnicima te predstavnicima stranih trgovinskih ureda akreditiranih pri veleposlanstvima pokazali i kako razvojni dosezi Međimurja izgledaju uživo: obišli su tvrtku LTH Alucast u Čakovcu, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, te Centar znanja Međimurske županije, koji je Europska komisija nedavno izabrala među one koji će primiti besplatnu savjetodavnu podršku u daljnjem razvoju. Gosti su se upoznali i s Metalskom jezgrom, primjerom prvog znanstvenog centra u Hrvatskoj formiranog u krilu regionalne samouprave, te posjetili nagrađivanu tvrtku Sobočan u Murskom Središću. Posjetom Mađerkinom bregu, uz nezaboravnan pogled s vidikovca, gosti su se oprostili od Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content