Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dirljivim riječima punima poštovanja, kolege se na komemoraciji oprostili od Bernarde Topolko

Datum objave: 25. listopada 2023.

Uoči posljednjeg ispraćaja vijećnice Skupštine Međimurske županije Bernarde Topolko danas su se na komemoraciji u zgradi Scheier u Čakovcu, od prerano preminule istaknute članice Hrvatske narodne stranke, oprostili vijećnice i vijećnici Skupštine Međimurske županije te Općine Strahoninec,  izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, stranačke kolegice i kolege, gradonačelnici, načelnici te izaslanici međimurskih gradova i općina i Hrvatskog sabora. Slijede riječi kojima su se kolege oprostile od Bernarde Topolko te iskazali poštovanje nasljeđu koje je ostavila.

Naša draga Bernarda bila je prije svega - čovjek, osoba kojoj se moglo vjerovati, visokih moralnih vrijednosti i iznimnog karaktera, osoba kakva se rijetko susreće... zato nam i rastanak toliko teško pada. Koliko god bola bilo u našem srcu, neka iz njega progovori toplina i iskrenost koja je krasila našu Bernardu i neka naš ponos što smo je poznavali bude putokaz prema njezinoj ostavštini, uvodne su riječi posvećene Bernardi Topolko, na komemoraciji koju je organizirala Međimurska županija.  

Svi mi koji smo imali čast poznavati Bernardu, imali smo u njoj pouzdanog prijatelja, a naše mlađe kolegice i kolege dobru savjetnicu koja je smireno rješavala probleme i nosila se sa izazovima. Nasljeđe koje nam je baštinila, neka zauvijek obasjava naša sjećanja“, rekao je predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

„Mnogi od nas, dobili smo priliku i mogućnost biti dio Bernardinog života kojeg je živjela punim srcem, energijom, vjerom u ljude ali života kojeg je krasila skromnost i požrtvovnost najprije prema svojim bližnjima, ali i prema svojim suradnicima. Požrtvovnost i odanost koja se danas tako rijetko viđa. Postoji izreka da ako za života učinimo bar jedno dobro djelo onda možemo mirno umrijeti sa sviješću da smo učinili sve što smo mogli. Bernarda je učinila puno dobrih djela. Jer život svakoga od nas, koliko god bio specifičan, univerzalan, poseban ili različit se u konačnici ipak svodi na jedno putovanje.  Putovanje koje je teško, često puta naporno, putovanje u kojem nije uvijek ravna cesta nego itekako ima prepreka. Život je putovanje u kojem nekad i ne znamo gdje nam je cilj, ni kada ćemo doći na taj cilj. I onda kada nas u nekom trenutku više nema, kada odemo s ovoga svijeta, ono što ostaje jest snaga kojom je taj život, taj životni put trasiran. Naša draga Bernarda svoj je put iscrtala iskrenošću, dostojanstvom i odanošću u služenju ljudima, a ustrajno poštivanje takvih vrijednosti ostavština je na ponos svima nama i dragocjen dar. I kada putovanje životom završi, iza svakog od nas ostaju djela kojima smo obilježili druge ljude, kojima smo se upisali u njihova srca. I taj je odjek života njegovo najvažnije i najvrjednije nasljeđe: Naša Bernarda u svom je prekratkom putovanju životom i kao kolegica, i kao majka i baka u svom obiteljskom krugu, ostavila besmrtne uspomene. One nisu samo vječni svjedoci njezina puta, već svjetlost nad koracima nas koji ostajemo“, rekao je župan Matija Posavec te izrazivši sućut obitelji Bernarde Topolko dodao:  „Zbog svega toga, nama koji smo poznavali Bernardu, imali tu privilegiju surađivati s njom i biti dio njenog života će slika Bernarde, biti slika drage osobe koja nas je napustila, slika koja njenim odlaskom postaje više od fotografskog zapisa, ali slika koja, unatoč žalosti koja nas prožima, postaje zrcalo nade i vjere… Postaje živi izvor nadahnuća, dobrote i snage. Takvu će snagu  zauvijek imati slika Bernarde Topolko u ogledalu naših sjećanja.“

 „Bila si čovjek, prijatelj, majka, baka, sestra. Lavica najveća na svijetu. Imala si dušu kakve se više ne proizvode. Mi sada sebično žalimo jer više nisi tu. Nemamo više sveznana kojeg uvijek možemo zvati, ali, svijet i nije zaslužio takve poput tebe. Imaš svoj mir, konačno, ali i ljubav svih nas“, kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, Bernardina dugogodišnja prijateljica i suradnica.

 „Riječi ne mogu potpuno izraziti tugu koju osjećamo zbog njezinog preranog odlaska. Dok tugujemo za njom, također se prisjećamo svih njezini dostignuća i doprinosa, koji će ostati trajno urezani u povijest naše stranke i naše zemlje“, riječi su Nenada Hranilovića, predsjednika međimurske podružnice Hrvatske narodne stranke.

Kad se prisjećamo njezinog života i doprinosa, sjećamo se izvanredne žene koja je bila istinska liderica, predana svome poslu i nikada nije prestajala raditi za boljitak naše općine i države. U dva mandata obnašala je funkciju općinske vijećnice Općine Strahoninec. Kao općinska vijećnica uvijek je bila glas naroda, borila se za prava najranjivijih i radila na unapređenju naše lokalne zajednice, a posebno se zalagala za djecu i mlade“, rekao je na komemoraciji načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec.

Bernarda Topolko život je posvetila društvenom angažmanu. Rođena je 30. siječnja 1959. u Čakovcu, a strukom je bila sveučilišna specijalistica ekonomije, te radila i u Županijskoj upravi za ceste. Međimurkama i Međimurcima Bernarda Topolko bila je bliska i znana osoba zahvaljujući dugogodišnjem predanom društvenom radu i političkom angažmanu u čijem je središtu uvijek bila dobrobit Međimurja i njezinog  Strahoninca, mjesta u kojem je živjela te u dva mandata bila i vijećnica tamošnjeg Općinskog vijeća. Uz  mandatu od 2016. do 2022. godine zastupala je interese Međimurja u Hrvatskom saboru, gdje je bila i  članica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, Odbora za rad i mirovinski sustav te Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu. Bernarda Topolko preminula je od teške bolesti 23. listopada u 65. godini života.

U srijedu će obitelj, veliki broj prijatelja i kolega ispratit istaknutu međimursku političarku na posljednje počivalište na mjesnom groblju u Nedelišću.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content