Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Pet desetljeća djelatnosti anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u Županijskoj bolnici Čakovec

Datum objave: 21. listopada 2023.

U petak je u čakovečkom hotelu Park obilježena još jedna važna obljetnica za našu, Županijsku bolnicu Čakovec: djelatnice i djelatnici Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu s Jedinicom intenzivnog liječenja te ravnateljstvo Bolnice okupili su brojne uzvanike i prijatelje na svečanosti kojom su obilježili 50 godina rada ove djelatnosti.

Odjel je osnovan je 1973. godine, na inicijativu doktorice Meri Ozretić, specijalistice anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine i Franje Nemeca, višeg medicinskog tehničara. Tijekom godina broj zaposlenika se povećavao sukladno povećanju operativnog programa kao i potrebe za intenzivnim liječenjem najtežih pacijenata, iznijela je u povjesnici Odjela njegova negdašnja voditeljica Dubravka Kapun.

Nove brojke iznesene u izvještajima, svjedoče o rastu djelatnosti tijekom pet desetljeća. Tijekom prošle godine u JIL-u su liječena 392 pacijenta, a u salama su primijenjene 2992 anestezije, od čega 1475 općih anestezija. Te su godine u anesteziološkoj ambulanti obavljena 4433 preoperativna i konzilijarna pregleda, dok je u ambulanti za bol obrađeno ukupno 1135 pacijenata.

Odjel intenzivnog liječenja, najintenzivniji je odjel Bolnice jer liječnice i liječnici te ostalo zdravstveno osoblje nerijetko stručne bitke biju na tankoj liniji između života i smrti.

U ime domaćina uzvanike su pozdravili ravnatelji Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović te voditeljica Odjela – slavljenika Biserka Mustač Hlebec. „Vaš poziv jedan je od najtežih u medicini, susrećete se s najteže oboljelim pacijentima i vraćate ih u život. Nažalost, dio vašeg posla je i onaj drugi, teži – a to je neželjen ishod liječenja. Vaš odjel je primjer kako se treba ponašati u najtežim trenucima“, rekao je ravnatelj Šegović.

Uzvanicima se obratio i predsjednik Hrvatske liječničke komore  Krešimir Luetić koji je rekao kako ovaj odjel dnevno spašava ljudske živote te da se kod njih najviše vidi prožimanje liječničke i medicinske struke, dok se predsjednica Hrvatskog društva za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Višnja  Ivančan osvrnula na dosege čakovečkog Odjela u svjetlu činjenice da je riječ o jednoj najzahtjevnijih grana medicine.

U ime Povjerenstva Međimurske županije  Hrvatske liječničke komore i (Hrvatske udruge bolničkih liječnika) pozdravne riječi uputila je anesteziologinja dr. sc.  Ana Jurin Martić,a u ime Hrvatskog liječničkog zbora čakovečke podružnice kolegama je čestitao predsjednik Robert Grudić, te Selma Pernar u ime Hrvatskog liječničkog sindikata.

Svečanost su, među brojnim drugim gostima, pratili saborska zastupnica Andreja Marić, zamjenica glavne sestre ŽBČ-a Dijana Farkaš, te izaslanici međimurske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora te sindikata. Riječi podrške anesteziolozima uputili su i voditelj kirurške poliklinike Mario Vinko i njegova odjelna kolegica Ina Posavec, uz glavnu sestru operacije Štefaniju Rešetar.

O svojoj struci s ljubavlju su govorili voditeljica Odjela Biserka Mustač Hlebec i glavna sestra Vesna Hozmec-Blažić.

Nasljeđe i uloga svih zdravstvenih djelatnika anesteziologije i intenzivnog liječenja ostavili su dubok trag u povijesti Županijske bolnice Čakovec, a predstavnicima novih i nekadašnjih timova ove zahtjevne djelatnosti obratio se i župan Međimurske županije Matija Posavec: „Čestitam vam na 50 godina vaše profesionalnosti, timskog rada i brige za pacijente. Obavljate velik i zahtjevan posao u operacijskim salama, a nakon toga i u jedinicama intenzivne njege. Obavljate odgovoran posao koji zahtjeva puno znanja, edukacije, stručnosti i timskog rada,“ istaknuo je župan te još jednom zahvalio utemeljiteljima odjela dr. Meri Ozretić i Franji Nemecu na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema životu i čovjeku „Stvorili ste preduvjete za modernu medicinu dostojnu 21. stoljeća. Danas imamo izgrađen zdravstveni sustav na kojeg svi možemo biti ponosni, puno ulažemo u obnovu odjela kako bi pacijenti imali što kvalitetniju zdravstvenu skrb, a prije 100 godina, zahvaljujući financijskom doprinosu građana Međimurja podignuta je i izgrađena naša Bolnica za koju su u ono vrijeme rekli da je hram čovječnosti i simbol slobode, na nama je danas da čuvamo i štitimo taj hram,“ zaključio je župan.

U prigodnom programu nastupili su učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, a 50. obljetnicu pratio i stručni skup na temu sepse i multirezistentne bakterije u JIL-u, koji se održao u subotu, 21. listopada u Riznici Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content