Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje osnažilo socijalnu skrb za potrebe najranjivijih u zajednici

Datum objave: 10. listopada 2023.

Danas je održana završna konferencija projekta Zajedno za obitelj koji je proveo Obiteljski centar – područna služba međimurska, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda te vrijedan ukupno 330.093 eura. Tijekom dvije godine provedbe dosegnuti su značajni ciljevi, a jedan od njih bio je i uređenje prizemlja zgrade u Ulici Matice hrvatske 1 b u Čakovcu za djelovanje ove službe. Podsjetimo, početkom ove godine, sukladno zakonskim izmjenama, Obiteljski centar – područna služba međimurska odvojio se od Zavoda za socijalni rad, temeljem čega je 3. svibnja 2023. godine postao i korisnik ovog projekta.

Opremljeno je 379 kvadratnih metara obnovljenog prostora, uz što je projekt podrazumijevao i niz aktivnosti vezanih uz smanjenje broja korisnika usluge smještaja kao institucijskog oblika skrbi izvan vlastite obitelji, kao i aktivnosti vezane uz jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s ciljanim skupinama. Nije zapostavljen ni rad na podizanju svijesti u zajednici o važnosti procesa deinstitucionalizacije te prava brojnih ranjivih skupina.

Prije početka konferencije, vršiteljica dužnosti voditeljice Obiteljskog centra Lidija Vinković, dipl. soc. radnica, ujedno i koordinatorica projektnih aktivnosti, te župan Međimurske županije Matija Posavec govorili su o značaju projektnog nasljeđa te ulaganju u prostore bivših ambulanti Doma zdravlja koje danas koristi Obiteljski centar, a u koje je – izvan projekta – Međimurska županija uložila oko 55.000 eura u vanjsku obnovu te obnovu krovišta.

Zahvaljujem Međimurskoj županiji i našem županu što su nam ovu zgradu ustupili na korištenje te nam pomogli u obnovi prostora u kojima sada kvalitetno možemo obavljati svoju zadaću“, istaknula je Lidija Vinković, pojasnivši delikatnost rada tima Obiteljskog centra čiji su stručnjaci u i izvan projekta usmjereni na potrebe djece bez adekvatne roditeljske skrbi, djece s razvojnim poteškoćama, žrtve nasilja, udomiteljske i posvojiteljske obitelji i niz drugih ranjivih kupina. „U projektu su zaposlena četiri nova djelatnika koji s istekom provedbe dobivaju ugovore na neodređeno, što govori i koliko smo kadrovski ojačani. Projektom smo planirali rad s 3.020 korisnika, no uključili smo ih 3.100“, naglasila je Lidija Vinković, osvijetlivši ovim brojčanim podatkom o koliko se zahtjevnom poslu radilo i za voditeljicu projekta Mateju Živčec iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, koja je u završnoj konferenciji detaljnije predstavila spektar provedenih aktivnosti.

Župan Matija Posavec ističe važnost nasljeđa projekta koje našu zajednicu obogaćuje novim modelima socijalnih usluga, kvalitetnijom socijalnom skrbi i novim stručnjacima: „Riječ je o kvalitetno provedenom projektu kojim smo osnažili našu zajednicu te podigli standard socijalnih usluga u cilju podrške svim generacijama. Međimurska županija ostaje podrška ovoj službi, kao i svim udrugama i pojedincima koji rade na uključivanju najranjivijih skupina našeg društva u zajednicu“, rekao je župan, a gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini istaknula da jačanjem najranjivijih u zajednici jačamo čitavo društvo: „Upravo je obitelj temelj zdrave zajednice i utoliko su rad stručnjaka Centra i dosezi ovog projekta važniji“, dodala je gradonačelnica, dok je ravnateljica Zavoda za socijalni rad Čakovec Alenka Bilić podsjetila je na dodatnu važnu ulogu Međimurske županije  u uspješnosti projekta Zajedno za obitelj: „Ustupanjem prostora za rad, Međimurska županija nam je omogućila prolazak projekta na natječaju, stoga zahvaljujem Županiji i njezinoj javnoj ustanovi za razvoj REDEA-i na stručnoj podršci“, dodala je Alenka Bilić, zahvalivši na predanosti i stručnom timu Obiteljskog centra.

I predstavnica resornog Ministarstva Katarina Špehar Frispus, kao i Ksenija Sviber, predstavnica središnje službe Obiteljskog centra, naglasile su suradnju Županije i Zavoda za socijalni rad Čakovec, odnosno Obiteljskog centra iznimnim primjerom dobre prakse.

Sudionike skupa dojmio se nastup učenika čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje kojim je konferencija završena.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content