Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Matija Posavec sudjelovao na konferenciji o cestama sjevera Hrvatske u Varaždinu te naglasio važnost ulaganja u prometnu infrastrukturu lokomotive Hrvatske

Datum objave: 9. listopada 2023.

U Varaždinu je danas, u organizaciji portala evaraždin i menadžer.hr,  održana konferencija na temu Ceste sjevera – mreža brzih cesta, na kojoj je – kao panelist - sudjelovao i župan Međimurske županije Matija Posavec. Riječ je o prvom takvom skupu u našoj zemlji koji je okupio respektabilan broj relevantnih sudionika - od saborskih zastupnika, župana, gradonačelnika i načelnika, izaslanika županijskih uprava za ceste i graditeljskih tvrtki do ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Ministar Butković je pohvalio sjeverne županije na sjajnom iskorištavanju sredstava iz EU fonda solidarnosti čime je više desetaka milijuna eura uloženo u sanacije županijskih cesta te obećao ravnomjernu raspodjelu sredstava: „Prije nekoliko dana otvorili smo radove na obilaznici Preloga, a uskoro ćemo potpisati ugovor te otvoriti radove i na obilaznici Nedelišće – Pušćine, nakon čega slijedi gradnja obilaznice Čakovca i Šenkovca“, obećao je ministar mora, prometa i infrastruktre.

Župan Matija Posavec u prvom panelu - na kojem je bilo riječi o strateškim interesima hrvatskog sjevera – rekao je da pohvaljuje ovakvu inicijativu te zahvaljuje na njoj zbog iznimne važnosti teme: „Promet je vitalna gospodarska djelatnost i prvi preduvjet društvenog i gospodarskog razvoja regija. Mreža brzih cesta počinje na sjeveru zemlje, u Međimurskoj županiji, a mi smo uz ostale sjeverne regije gospodarski najdinamičniji prostor Hrvatske, prostor gdje se dvostruko više izvozi nego uvozi, te prostor s golemim potencijalom o čemu država treba voditi računa. Broj vozila na dionici Čakovec - Varaždin Čakovca daje dovoljan argument, kada govorimo o nasušnoj, dugo čekanoj, gradnji obilaznice. Samo tom prometnicom dnevno prođe više od 20.000 vozila“, rekao je župan Posavec, istaknuvši aspekt razvoja turizma sjevera koji nije moguć bez kvalitetne prometne infrastrukture. „Prema svim parametrima, od vrijednosti, produktivnosti, do marljivosti ljudi, ne vidim razlog da sjever Hrvatske ne stane uz bok visokorazvijenih europskih regija. Međutim, to će ostati san dok se na razvoj ne bude šire gledalo. U svjetlu činjenice da godišnje u Hrvatsku na sjeveru uđe 8 milijuna putnika, zamislite o kolikom se turističkom potencijalu radi pa da ih samo jedan posto zadržimo u razgledu našeg bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa i ponude. Imamo i sve preduvjete za formiranje zračne luke u ovom dijelu Hrvatske, a volio bih da otvorimo temu i željezničkog prometa“, rekao je župan Posavec.

U prvoj temi konferencije uz našeg župana i župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, sudjelovali su i Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta i Marko Sekušak, direktor tvrtke Zagorje gradnja, a na konferenciji su sudjelovali gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga Željko Poredoš, predsjednik uprave tvrtke TEGRA Ivan Kolarić te gradonačelnici i načelnici sjevernih hrvatskih županija. Skup su pratili pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, ravnateljica Županijske uprave za ceste Međimurske županije Đurđica Hamer.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content