Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 30. obljetnica međimurske Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

Datum objave: 8. listopada 2023.

Dragovoljci i veterani Domovinskog rata iz Međimurske županije okupljeni u našoj podružnici UDVDR-e svečanom akademijom, održanom u nedjelju u zgradi Scheier u Čakovcu, obilježili su 30 godina djelovanja svoje udruge. Akademiji je prethodilo polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim i nestalim braniteljima kod spomen-obilježja u Perivoju Zrinskih te zajedničkom molitvom koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana i župnik u Župi sv. Nikole biskupa fra Filip Đurđević.

Svečanosti su nazočili župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak, saborska zastupnica Andreja Marić, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Manuela Šmit-Vuk, načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač, voditelj područnog odjela za poslove obrane Čakovec Vlado Hranjec, te predsjednici i predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon odavanja počasti kod spomen-obilježja u Perivoju Zrinskih, predsjednik UDVDR-e Podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat, otvorio je svečanost, te pozdravio sve nazočne. Tom prigodom istaknuo je važnost okupljanja koja je jako važna za zajedničku suradnju te podršku braniteljima i njihovim obiteljima, pritom naglasivši važnost djelovanja organizacije koja okuplja ratne dragovoljce i veterane, kojima je tijekom protekla tri desetljeća bila i utočište i potpora. Zahvalio je Međimurskoj županiji na podršci i razumijevanju za potrebe branitelja u miru: „Aktivno smo uključeni u niz programa koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja, našim nezaposlenim branitelja pružamo pomoć u mjerama školovanja, prekvalifikacije i samozapošljavanja. Provodimo i mnoge aktivnosti za djecu članova Udruge, razne sportske susrete i druženja članova, stoga zahvaljujem svim članovima Udruge koji se uključuju u naše aktivnosti, a pogotovo onima koji su predvodnici i organizatori provedbe programskih aktivnosti na razini Ogranaka i Podružnice“, istaknuo je Stjepan Horvat.

Međimurska podružnica osnovana je 8. listopada 1993. godine jer je već tada, još u doba trajanja rata, uočena potreba da netko mora preuzeti brigu o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. „Naša Podružnica druga je osnovana u krilu krovne udruge, a prije mene dužnost  predsjednika obnašali su Josip TaradiVinko HorvatZdravko HolcingerIvan Novak, Josip Horvat, a tajničke poslove profesionalno obavlja Dražen Tkalec“, dodao je predsjednik Horvat te rekao da Podružnica danas okuplja više od 2.500 članova.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini istaknula je ponos što udruga brine i pomaže svojim članovima, sudionicima rata. „Prije trideset i nešto godina niste oklijevali kad je trebalo uzeti oružje u ruke i ići braniti domovinu. Nije malo vaših suboraca koji se iz rata nisu vratili te čije su kosti uzidane u temelje ove zemlje. Zbog njih, zbog nas danas, ali i zbog budućih generacija treba čuvati sjećanje na te teške i slavne dane naše povijesti,“ rekla je gradonačelnica te čestitala na velikom jubileju.  

 „Čestitam vam na vašem nemjerljivom doprinosu u Domovinskom ratu, spremno ste se odazivali tamo gdje je bilo potrebno, sudjelovali ste na gotovo svim bojištima diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, i s toga ste nama danas primjer hrabrosti i požrtvovnosti. U akcijama i operacijama dali ste golem doprinos i podnijeli velike žrtve, gotovo 8.000 Međimuraca branilo je svoju domovinu, a njih 78 nikad se nije vratilo svojim kućama,“ kazao je župan te dodao kako su na Kninskoj tvrđavi upravo Međimurci bili ti koji su prvi podigli hrvatski stijeg tog povijesnog 5. kolovoza 1995. godine. „Sudjelovali ste u akcijama oslobađanja Lipika i Pakraca, oslobađanju naše vojarne u Čakovcu, karaula u donjem Međimurju, ali i u oslobađanju Vukovara – vi ste ispisivali najslavnije stranice naše povijesti, bili ste aktivni sudionici tog vremena i pokazali svoju složnost i ljubav prema domovini. Vaša žrtva koje ste podnijeli u ratu, nikad ne smije biti zaboravljena. Prenoseći istinu o vašoj ulozi u stvaranju samostalne države, prenosimo kroz vrijeme poruku o slobodi kao preduvjetu rasta svake zajednice. Međimurska županija će uvijek podržavati rad Podružnice te skrbiti o potrebama članova i njihovih obitelji, bilo da je riječ o podržavanju vaših aktivnosti ili školovanju vaše djece“, kazao je župan koji je u povodu 30. obljetnice međimurskoj Podružnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata uručio Povelju Međimurske županije u znak priznanja i zahvalnosti za 30 godina nesebičnog rada, pomoći i podrške braniteljima i njihovim obiteljima te očuvanja temeljnih vrijednosti i dostojanstva Domovinskog rata.

Na promicanju i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i očuvanju uspomene na hrvatske branitelje te dobar rad Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije, u svojem  govoru osvrnula se izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Manuela Šmit-Vuk.

Također je istaknuta odlična suradnja s krovnom nacionalnom Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata o čemu je govorio predsjednik Slavko Barić, umirovljeni general - pukovnik „Značajan broj uspješno organiziranih društvenih i sportskih događanja, potvrđuju da ova podružnica neprestano osnažuje ugled hrvatskih branitelja i konstruktivno pridonosi razvoju lokalne zajednice,“ pritom dodavši kako je jedan od glavnih ciljeva udruge stvarati bolje i pravednije društvo, društvo koje će svim stanovnicima Republike Hrvatske stvarati mogućnosti za razvoj i bolji život. „Svaki dan je dan ponosa i naša je zadaća da to prenosimo na mlade generacije, jer mi smo se borili za bolju domovinu, za život i za Hrvatsku, a vodila nas je ljubav prema domovini i svojem kraju.“

Nakon prigodnih, pozdravnih govora domaćina i uzvanika u kojima je istaknuta žrtva i ponos hrvatskih branitelja, uslijedila je dodjela plaketa, priznanja i zahvalnica najzaslužnijim pojedincima i institucijama, dok je program svečane akademije nastupom uveličala Vokalna skupina „Zrinski“.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content