Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Krovna udruga veterana 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije izložbom i svečanošću obilježila 32. obljetnicu osnutka

Datum objave: 7. listopada 2023.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih, u subotu, 7. listopada obilježena je 32. obljetnica osnutka 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije.

Svečanost je nastavljena u dvorani Riznice Međimurja gdje su dobrodošlicu brojnim uzvanicima zaželjeli predsjednik udruge Mladen Magdalenić i tajnik Vinko Grgić, koji su se osvrnuli na rad i važnost ove udruge u Domovinskom ratu. „Mi smo prva međimurska ratna postrojba, a jedna od najvažnijih akcija 54. samostalne bojne je sudjelovanje u akciji oslobađanja Lipika, gdje smo odigrali važnu ulogu u držanju grada, a kasnije s drugim jedinicama u pružanju otpora neprijateljima.“

Krovna udrugu veterana 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije dugogodišnja je članica Zajednice udruga postrojbi Zbora narodne garde Republike Hrvatske i Hrvatske vojske. Zajednicu čini 16 brigada, dvije pukovnije te 54. samostalna pješačka bojna Međimurske županije.

Na zapadno-slavonsko bojište 10. listopada 1991. kreću dobrovoljci iz Športske čete, a od 17. listopada izmjenjuju se postrojbe pod zapovjedništvom Zdravka Holcingera, Vladimira Šajna i Željka Homana, da bi se sredinom studenoga ustrojilo zapovjedništvo 54. samostalne bojne Čakovec s Brankom Šalamonom kao zapovjednikom. Pošto navedeno zapovjedništvo nije prihvatilo djelatni status u HV-u, ustrojava se novo zapovjedništvo bojne, na čelu s Vladimirom Šajnom. Postrojba se ustrojava na dragovoljačkom principu i do kraja 1991. godine u svom sastavu ima 4 satnije, inženjerijski vod, prateći vod i vod veze.

Na značaj 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije u Domovinskom ratu osvrnuli su se natporučnik Stjepan Vugrinec, ondašnji predsjednik Kriznog stožera Antun Jurinec, predsjednik Udruge varaždinskih branitelja Vlado Leskovar, predsjednik Udruge Veteran i tajnik Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Željko Tomašić, predsjednik Nezavisnih Hrvatskih dragovoljaca Miko Cvitanović, ispred 7. Gardijske brigade "PUMA" Robert Puja koji su u svojim govorima istaknuli kako im je u ono teško vrijeme zajedništvo bilo najvažnije, te da su s ponosom i spremno stavili na raspolaganje svoje živote Domovini i stali na prvu crtu obrane.  

Nazočnima se obratio župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zahvalio udruzi što vrijedno čuva uspomenu na ratni put te se osvrnuo na zasluge pripadnika ove bojne „Kako bi gradili budućnost, trebamo se ponekad i osvrnuti na svoju prošlost – naša prošlost nije bila laka, i iz tog razloga se s posebnim poštovanjem trebamo prisjećati na one koji su ispisali najslavnije stranice naše povijesti. Njima treba odati poštovanje, nikad ih ne zaboraviti, a njihovu veličinu i njihova djela prenositi na buduće generacije,“ rekao je župan te dodao kako su naši branitelji hrabro i s krunicom u rukama odlazili braniti svoju Domovinu „Vi ste živi svjedoci tog teškog vremena, svojim ste rukama, žuljevima, ali i hrabrošću, energijom i entuzijazmom obranili Domovinu – svima vama bit ćemo vječno zahvalni, a nikad nećemo i ne smijemo zaboraviti gotovo 8.000 Međimuraca koji su branili svoju domovinu, kao i onih 78 koji se nikad nisu vratili svojim kućama.“

Čestitajući 32. obljetnicu osnutka 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije, general Dragutin Repinc istaknuo je važnost profesionalnog obavljanja zadaća pripadnika ove postrojbe. „Unatoč tome što Međimurje nije bilo direktno pogođeno ratnim zbivanjima, vi ste hrabro i odvažno otišli braniti svoju Domovinu tamo gdje je bilo potrebno, pa čak i preko granice u Bosnu. Oslobodili ste vojarnu u Čakovcu, karaule u Donjoj Dubravi, Goričanu i Kotoribi, i to je bio zamašnjak kojim su se oslobodile vojarne u Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru, Virovitici, Slatini, Našicama i mnogim drugim mjestima. Bilo je to sudbonosno vrijeme za našu Hrvatsku, a vi ste prepoznali taj povijesni trenutak i odazvali se pozivu Domovine, te iz ovog idiličnog i mirnog kraja krenuli u borbu tamo gdje je bilo najteže. Hvala vam na tome,“ kazao je general Repinc.

Među brojnim uzvanicima bili su pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, voditeljica područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja Sanja Jakopec, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, voditelj ureda Ogranka MH u Čakovcu Saša Vuković, predstavnik Policijske uprave Međimurske Nenad Plevnjak, kao i dr. Miroslav Kinčl, liječnik koji je s dr. Zvonimirom Magašem i dr. Joškom Smilovićem bio na samoj prvoj liniji obrane i spašavao živote vojnika u Domovinskom ratu.

Na samom početku svečanosti himnu Republike Hrvatske izveo je Mirko Švenda Žiga, a brojni uzvanici te štovatelji udruge imali su prilike razgledati i prigodnu dokumentarnu izložbu. Postav, koji je prethodno izložen i u prostorima Međimurske županije, prikazuje ratni put 54. samostalne pješačke bojne, nizom fotografija i zapisa – svjedoka vremena.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content