Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika o mogućnostima kandidiranja projekata do kraja godine

Datum objave: 4. listopada 2023.

Na sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji iznesen je strateški plan poljoprivredne politike, plan objave natječaja iz Programa konkurentnosti i kohezije, a -između ostalog – bilo je riječi i izradi prostornih planova nove generacije, kao i roku za donošenje planova rasvjete u jedinicama lokalne samouprave te pridruživanju gradova i općina mreži CEESEN za efikasnije provođenje aktivnosti vezanih uz korištenje obnovljivih izvora energije…

Danas je održana 8. sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji na kojoj su čelnicima naših jedinica lokalne samouprave stručnjaci iz Javne ustanove za razvoj REDEA-e iznijeli perspektive koje se do kraja ove godine potencijalno otvaraju u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne proizvodnje, kao i plana objave natječaja iz Programa konkurentnosti i kohezije do kraja ove godine. Riječ je o projektima vezanima uz formiranje poučnih staza, odnosno ulaganjima u šumsku infrastrukturu, o čemu se iz zainteresiranih jedinica lokalne samouprave mogu konzultirati u županijskim javnim ustanovama REDEA i Međimurska priroda. U oba poglavlja otvorena na ovoj sjednici, iz REDEA-e nažalost ističu da će se dodatno bodovati projekti iz potpomognutih regija, što znači da Međimurje – usprkos sjajnim rezultatima u privlačenju europskih sredstava – ponovo nema ravnopravan položaj pri kandidaturi zbog indeksa razvijenosti, što je izazvalo negodovanje međimurskih gradonačelnika i načelnika.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije Mirjana Pintar, dipl. ing. arh., govorila je o koracima potrebnima za izradu prostornih planova nove generacije, kao i o izazovima prelaska na nove module, te o obvezi izrade izvješća o stanju u prostoru sukladno izmjeni pravilnika. Riječ je o dokumentu koji će se također morati unijeti u novi e-plan, što će zahtijevati omogućavanje primjerene edukacije.

Međimurska energetska agencija (MENEA) pred gradonačelnike i načelnike izašla je s preporukom da se učlane u CEESEN – mrežu središnje i istočne Europe – kojoj je jedan od osnivača i MENEA-a, što će im pomoći u aktivnostima vezanima uz korištenje obnovljivih izvora energije. Članstvo u mreži ne podrazumijeva financijske ni druge obveze, a donosi dobrobiti.  Direktor MENEA-a Alen Višnjić također je podsjetio čelnike jedinica lokalne samouprave da do 3. ožujka 2024. godine moraju donijeti planove rasvjete, a ako se tim dokumentom utvrdi potreba, tada i akcijske planove gradnje ili rekonstrukcije javne rasvjete na svojim područjima.

Višnjić je također pozvao čelnike da njihove općine i gradovi surađuju sa Županijom pri eventualnom raspisivanju poziva za korištenje obnovljivih izvora energije kako bi se potpore jedinica lokalne samouprave i Međimurske županije pravednije dijelile, odnosno kako bi se izbjeglo preklapanje.

Ladislav Söke, u ime Državne uprava za zaštitu i spašavanje, zamolio je predstavnike JLS-a da donesu procjene rizika na svojim područjima kao temelj svih planskih dokumenata, te iznio podatke vezane uz novi sustav ranog upozoravanja građana o izvanrednim događajima putem mobitela. Ususret 13. listopadu, Međunarodnom dana smanjenja rizika od katastrofa, Söke je preporučio da gradovi i općine na svojim internetskim stranicama, po uzoru na Međimursku županiju, podijele poveznice s obavijestima DUZS-a, kako bi bile dostupne što široj javnosti.

SVI ZA ZBOR VRHOVSKI

Gradonačelnici i načelnici suglasni su da se ove godine svi uključe i daju potporu glasovitom međimurskom Pjevačkom zboru Josip Vrhovski Nedelišće u organizaciji predstojećeg Božićnog koncerta u Nedelišću koji je tijekom desetljeća prerastao u vrhunsku glazbenu manifestaciju na ponos cijeloga kraja, na čemu je voditelj Zbora, maestro Branimir Magdalenić, zahvalio. Zbor Josip Vrhovski ove godine slavi i 25 godina djelovanja.

Predsjednica Kolegija i načelnica općine Sveta Marija Đuđica Slamek predložila da je kolegicama i kolegama da se u budućnosti dogovori lista manifestacija od osobitog značaja i odjeka s područja cijelog Međimurja, koje bi tada svi financijski pomagali.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content