Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Štajersku i Međimurje veže orijentiranost održivom razvoju te sličan mentalitet koji podrazumijeva predan rad i fokusiranost na cilj

Datum objave: 3. listopada 2023.

U Međimurskoj županiji proteklih dana boravili su državni ministar za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Savezne države Štajerske Werner Amon sa suradnicima, te veleposlanik Republike  Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E.  Josef Markus Wuketich, koji su sa županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini razgovarali o nizu modela s ciljem unaprjeđenja suradnje dviju snažnih europskih regija.

Župan Posavec i austrijski državni ministar Werner Amon potpisali su danas i sporazum koji podrazumijeva sveobuhvatan koncept suradnje u područjima obrazovanja, znanstvenih istraživanja, kulture, sporta i turizma, javne uprave, kao i poljoprivrede – osobito voćarstva i vinogradarstva – zatim ekonomije te povezivanje s regionalnim organizacijama poput Saveza Alpe-Jadran. Radit će se i na osnaživanju suradnje Štajerske i Međimurja u europskim projektima.

Potpisivanje sporazuma o suradnji s jednom od gospodarski najproduktivnije i najjače regija Austrije, ali i Europe, za Međimursku županiju znači korak prema dragocjenoj razmjeni iskustava i novim aspektima razvoja. Štajerska i Međimurje geografski su blizu, naši stanovnici mentalitetom su slični,  a u Štajerskoj radi uistinu velik broj naših državljana, što su sve izvrsni temelji naše suradnje“ naglasio je župan Posavec, dodavši da je na današnjem sastanku bilo riječi i o turističkim potencijalima dviju regija, kao i razmjenama na području poljoprivrede – u svjetlu naše težnje da i na austrijsko tržište plasiramo kvalitetne proizvode naših poljoprivrednih gospodarstava.

Gradonačelnica Ljerka Cividini dodaje da će se suradnja Čakovca i Štajerske prvenstveno bazirati na razmjenama učenika, te suradnji škola: „No, nećemo zaboraviti ni mogućnosti  koje nam otvara naša tradicija i kulturna baština te ćemo uzajamne ideje preplitati i na tom planu“, kaže gradonačelnica te ističe da se austrijske tvrtke sve više otvaraju prema poslovnim zonama Međimurja i Čakovca, što otvara važan gospodarski aspekt suradnje.

Državni ministara Werner Amon, zahvalivši na gostoprimstvu, ocijenio je upravo ovakav oblik regionalne suradnje pravim putem razvoja i jačanja europskih regija, uz naglasak da su Štajerska i Međimurje srodni i po orijentiranosti održivom razvoju te očuvanju prirodnih resursa.

Veleposlanik Wuketich čestitao je potpisnicima sporazuma na novom koraku kojim osnažuju suradnju svojih regija: „Sporazumi i aktivnosti iz njegova koncepta izvrsna su baza partnerstvu, te doprinos kvaliteti bilateralnih odnosa Austrije i Hrvatske.

Posjeta je započela u ponedjeljak u Centru znanja Međimurske županije obilaskom Metalske jezgre i Palače turizma, a završava danas posjetom Centru pušipela u Štrigovi, klonskoj berbi naše autohtone sorte u Svetom Urbanu, te obilaskom crkve sv. Jeronima i posjetom najljepšem vidikovcu u ovom dijelu Europe na Mađerkinom bregu.

U pratnji državnog ministra bili su njegovi suradnici Arthur Winkler-Hermaden i Barbara Schrank, uz koje su sastanku prisustvovali pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja, pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte dr.sc. Anita Perešin, pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah, te direktor Regionalnog centra za investicije Siniša Šalamon.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content