Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sa 116. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji-Međimurski poduzetnici odolijevaju izazovima, no upozoravaju da je PDV glavni izvor problema

Datum objave: 3. listopada 2023.

Teme današnje sjednice Gospodarskog socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji obuhvatile su kretanje izvješće o stanju gospodarstva, odnosno gospodarskih kretanja u 2022., o čemu je govorio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović naglasivši da financijski pokazatelji govore o uspješnom poslovanju naših poduzetnika: „Naši su poduzetnici ostvarili veće prihode, dobit je rasla za 36 posto više u odnosu na godinu ranije, te je povećan broj poduzeća, obrta i zaposlenih“, istaknuo je pročelnik Radanović.

Usprkos dobrim pokazateljima iz 2022. godine, predsjednik GSV-a u Međimurskoj županiji Elvis Novak te član i negdašnji predsjednik Ivan Senčar kažu da su stari problemi i dalje na sceni te da je PDV ključ rješenja, ali i rak-rana koja i dalje guši poduzetnike: „Kozmetička rješenja nisu dala rezultate te bez zadiranja u porez na dodanu vrijednost nećemo moći postići stabilnost niti osjetno podizati plaće. I na našem području prisutan je kronični nedostatak radne snage, a glavni razlog odlaska naših ljudi u inozemstvo je neizvjesnost jer država ne poduzima ozbiljni korake koji bi donijeli pozitivnim promjenama“, naglasio je Ivan Senčar.

O županijskoj razvojnoj strategiji do 2027. godine, u kojoj ne izostaju potpore kojima se ublažavaju negativni trendovi prisutni na gospodarskoj sceni Hrvatske, ali i cijele Europe, govorila je Maša Tomašić iz Razvojne agencije Međimurske županije REDEA.

Predstavnica čakovečke područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govorila je o aktualnim kretanjima na tržištu rada. Podaci za kolovoz ove godine svjedoče o nastavku dobrog trenda na području Međimurja, prema kojima je broj izlaza iz evidencije nezaposlenih premašio 260 osoba, a najveći broj izlazaka bio je upravo zbog zapošljavanja. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content