Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ponovo iznadprosječan urod klonske selekcije pušipela u vinogradima obitelji Horvat u Svetom Urbanu

Datum objave: 3. listopada 2023.

Međimurska županija čuva svoje i nadgrađuje vrijednosti na svim poljima pa tako i u jednoj od strateških grana poljoprivrede – vinogradarstvu. Danas je u vinogradima obitelji Horvat u Svetom Urbanu, održana berba klonske selekcije autohtone sorte grožđa pušipel, koja je ponovo rezultirala odličnim urodom visoke kvalitete. Projekt klonske selekcije, podsjetimo, pokrenut je 2011. godine u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Društvom vinogradara i vinara Hortus Croatiae, uz podršku Međimurske županije, s ciljem stvaranja zaštićene međimurske robne marke za ovu autohtonu sortu. Na brendiranju pušipela radi čitav niz stručnjaka raznih profila okupljenih oko Centra pušipela u Štrigovi.

Na ovogodišnjoj berbi klonske selekcije domaćinima i izaslanstvu Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem priključili su se i državni ministar Savezne republike Štajerske Werner Amon te veleposlanik Republike  Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E.  Josef Markus Wuketich, koji su vidjeli i kušali dio najboljega iz Međimurja te izrazili poštovanje prema načinu na koji se u našem kraju gradi budućnost na tradiciji i nasljeđu.

Drago mi je što i na ovaj simboličan način sudjelujemo u promicanju naše robne marke vrhunskog vina pušipel, koja je i ove godine dala izniman urod te će u rukama vinara iz obitelji Horvat i grožđe s ovih 1.400 trsova klonske selekcije pušipela dati vrhunsko vino. Imamo proizvodnju, imamo kvalitetu, a sada moramo ulagati u marketing s ciljem širenja tržišta. Pridružili su nam se naši dragi gosti iz Austrije koji imaju priliku vidjeti kako se stvara vrhunski proizvod u Međimurju te me veseli da uživaju u našoj gastronomiji i vinima“, rekao je župan.

U ime domaćina, goste je pozdravio Robert Horvat, ujedno predsjednik županijske Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae: „Berbom klonske selekcije pušipela završava berba u našim vinogradima i urod je na razini prošle godine, što znači iznadprosječan. Dobar je omjer kiselina i šećera, što obećava divno vino“, dodao je Robert Horvat.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content