Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija dobiva novi Centar za starije osobe u Nedelišću - župan i načelnik u Zagrebu s ministrom i u nazočnosti predsjednika Vlade RH potpisali Sporazum o financiranju

Datum objave: 2. listopada 2023.

Međimurska županija ne zastajkuje u razvojnom ritmu: danas su u Zagrebu župan Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće potpisali ugovor o izgradnji centra za starije osobe koji će se graditi Nedelišću i uvelike pridonijeti ublažavanju deficita smještajnih kapaciteta za starije i nemoćne ljude te kvaliteti njihova života.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas je potpisan ugovor o izgradnji Centra za starije osobe koji će se graditi u Nedelišću.

Nakon što su u proljeće ove godine župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali sporazum o partnerstvu na izgradnju projekte dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, danas je s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, u prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpisan i ugovor za ovaj strateški projekt u kojem je Međimurska županija partner Općini Nedelišće. Riječ je o investiciji procijenjenoj  na 12 milijuna eura, a na natječajem je odobren maksimalni mogući bespovratni iznos od 6.138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima.

Centar za starije osobe podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5.300 kvadratnih metara, u 61 soba, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika. Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije pružiti smještaj prema najvišim standardima. U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć , nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru, bilo u njihovu domu, kao i usluga pripremanja te dostave hrane.

 „Međimurska županije i Općina Nedelišće zajedno su iskoristile priliku te uspješno kandidirale projekt na natječaj, što je još jedan dokaz razvojnog opsega i snage naše Županije. Ponosan sam što upravo danas, tek što smo obilježili još jedan Dan starijih osoba, svjedočimo početku realizacije ovog strateškog projekta, usmjerenog na potrebe naših starijih i nemoćnih sugrađana, te ovim našim odgovornom na deficit smještajnih kapaciteta, svjedočimo njegovanju humanosti u zajednici“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak zahvalio je svima koji su se uključili u izradu projektne dokumentacije i Međimurskoj županiji na odabiru Nedelišće za lokaciju budućeg velikog centra: „Općina Nedelišće svoju Županiju prati ukorak razvojnom snagom te je ovaj centar za starije tek jedan od velikih projekata koji ćemo zajednički realizirati na dobrobit naših mještana“, rekao je Nikola Novak.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, te ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content