Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Stručnim skupom Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio 60. obljetnicu djelovanja mikrobiološke službe

Datum objave: 30. rujna 2023.

U povodu 60 godina postojanja i rada Kliničkog mikrobiološkog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u subotu je održan stručni Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem na temu rezistencije bakterija na antibiotike.

Prije 60 godina, primarijus Franjo Hlebec s tek nekolicinom suradnika, u skučenim podrumskim prostorima, organizirao je i pokrenuo mikrobiološku dijagnostiku u Čakovcu. Razvojem ove medicinske grane u godinama koje su uslijedile, ona je postala jedna od najznačajnijih sastavnica odgovarajućeg liječenja bolesnika, istaknula je u uvodu ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., spec., dodajući kako je u današnje vrijeme nezamislivo liječenje bez kliničkih mikrobiologa koji mikrosvijet povezuju s potrebama dijagnostike i terapije. „U posljednjih nekoliko godina puno se ulagalo u poboljšanje uvjeta rada, danas je naš Zavod primjer dobre organizacije, ali i primjer pružanja kvalitetne usluge iz područja mikrobiološke dijagnostike. Važna smo karika u dijagnostici, ne samo u Međimurskoj županiji već i na razini države, a to je zasluga i uspjeh svih naših djelatnika.

Djelatnost Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije se snažno razvija i danas drži korak sa zahtjevima vremena te u aktualnom akreditacijskom ciklusu ima 17 akreditiranih metoda. Sustav javnog zdravstva Međimurske županije prednjači i kada je riječ o kontinuiranom educiranju javnosti o opasnostima koje nosi pretjerana potrošnja antibiotika te o drugim javnozdravstvenim pitanjima i preventivom. Upravo je otpornost bakterija na antibiotike jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice s ozbiljnom prijetnjom prema brojnim dostignućima u medicini te time i za ljudsko zdravlje, stoga je obilježavanje ove važne obljetnice povezano sa raspravom o znanosti čemu su podršku dali i predstavnici Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske liječničke komore, članovi Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, te liječnici iz kliničkih centara iz Hrvatske i Slovenije.

 „Snaga zdravstvenog sustava u Međimurju leži, između ostalog, i u međusobnoj suradnji te povezanosti svih naših zdravstvenih ustanova, smještenih na istom prostoru. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije svojim znanjem i stručnošću pronalaze odgovore na pitanja iz područja mikrobiologije, te raznim aktivnostima, preventivnim programima i savjetima doprinose kvaliteti života i sigurnosti zajednice. Stoga ćemo i nadalje na temeljima promišljene razvojne strategije Međimurske županije i u području zdravstva, te ravnomjernom ulaganju u obnovu i opremanje svih naših zdravstvenih ustanova podržati sve aktivnosti kojima se omogućuje kvalitetna zdravstvena skrb svim stanovnicima - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te čestitao djelatnicima Mikrobiološkog laboratorija obljetnicu i dosege u radu.

Spomenimo kako je ove godine obnovljena i dograđena zgrada Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u velikom projektu vrijednom 1,269.339,96 eura, s ciljem osiguranja kvalitetnijih uvjeta za rad i boravak djelatnika Zavoda i pacijenata.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content