Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Europski tjedan sporta započeo plesom, tjelovježbom i zdravstvenom akcijom u Čakovcu

Datum objave: 29. rujna 2023.

Veliki broj ljudi danas se uključio u program na Trgu Republike u Čakovcu kojim je obilježen Europski tjedan sporta i Europski dan srca kojima se promiču dobrobiti koje zdravlju daje redovno kretanje, zdrava prehrana i navike. Iz trenutka u trenutak, rastao je broj sudionika te je začas glavni gradski trg preplavila toplina crvene boje – boje zdravlja.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Ljekarne Čakovec, Europe direct Čakovec, te čakovečki Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan, poveli su danas građane prema zdravlju. Organiziran je niz sportskih aktivnosti za sve dobne skupine stanovništva, a učenici Srednje škole Čakovec s prolaznicima su zaplesali, dok su učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec dijelili edukativne tiskane materijale sa savjetima za očuvanje zdravlja srca i krvožilnog sustava.

U Europskom tjednu sporta obilježavamo i Svjetski dan srca i upravo na zdravlje krvožilnog sustava danas želimo skrenuti pozornost te poručiti koliko je redovna tjelovježba važna i koliko pozitivnih promjena može unijeti u naše živote“, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr. med.

Akciju su podržali i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Josip Varga, Marija Stanković iz Europe Directa, poznati međimurski sportaš- osvajač povijesne prve hrvatske međunarodne medalje Branko Zorko kao i župan Matija Posavec koji je naglasio: „Drago nam je što je akcija okupila ovoliki broj naših sugrađana i sugrađanki svih generacija na ovom simboličnom satu tjelesne kulture. Prateći statistiku, svjesni smo da je i u našem kraju gorući javnozdravstveni problem vezan uz bolesti srca i krvnih žila i baš zato je promicanje svijesti u važnosti kretanja o svakoj prilici iznimno važno. Uspijemo li danas djelovati na promjenu svijesti samo jednog čovjeka, napravili smo mnogo“, kazao je župan.

Kretanje je srcu najbolja hrana, poruka je svih sudionika ove manifestacije koji su danas ispunili Trg Republike na kojem je velik interes vladao i za javno-zdravstvenu akciju Ljekarne Čakovec čiji su djelatnici  građanima bili na raspolaganju za savjete te mjerili krvni tlak. Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Čakovec održali su radionice o oživljavanju te zbrinjavanju životno ugroženih osoba.

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, a zadnjih godina osobito je usmjerena prema djeci i mladima među kojima se zadnjih godina bilježi sve viši postotak onih s prekomjernom tjelesnom težinom i to na području cijele Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Na ovoj manifestaciji sudjelovali su mališani čakovečkih vrtića, te učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, te prvih i drugih razreda srednjih škola, kao i članovi brojnih međimurskih sportsko-rekreacijskih udruga.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content