Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija prva u Hrvatskoj pozvana u članstvo svjetske asocijacije Bio District za promicanje održive poljoprivrede i razvoja

Datum objave: 26. rujna 2023.

Da je Međimurje napredna sredina koja u brojnim  razvojnim modelima stoji rame uz rame uz svjetske predvodnike, dokaz je i nova inicijativa na horizontu. Međimurska županija prva je u Hrvatskoj pozvana u članstvo svjetske asocijacije Bio District za promicanje održive poljoprivrede, što pokazuje koliko smo na svjetskoj razini prepoznati kao regija koja može ravnopravno s najrazvijenijim područjima odgovoriti na izazove. Ovoga puta, Međimurska županija kroči ukorak s globalnim razvojnim strategijama vezanima uz održivost poljoprivredne proizvodnje uvjetovane klimatskim promjenama te uspješnoj prilagodbi na njih. Nismo slučajno pozvani u to respektabilno društvo: na svjetskoj karti područja spremnih za budućnost,  Međimurje je jasno vidljivo zahvaljujući trima nagradama EDEN za izvrsnost u turizmu, Eco label certifikatima, priznanju Green Destination za održivi turizam, koji smo dobili četvrti u svijetu i jedini u Hrvatskoj, kao i - sada već davnim - potezima Međimurske županije vezanim uz zaštitu prirodnih krajolika i znatno prije nego što je UNESCO proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Ovom inicijativom Međimurska županija će našu zemlju povesti dalje u zelenu tranziciju, putem koji osigurava sigurnu, zdravu hranu, darujući snažan vjetar u leđa našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a lančano i turizmu.

U Čakovcu je danas održana konferencija te potpisivanje pisma namjere za osnivanje organskog distrikta na našem području čime se otvara proces certificiranja. Proces je to u kojem je Međimurska županija iskusna, s obzirom na uspješno dosezanje certifikata Green Destinationa.

Trenutno u Europi i na području Mediterana djeluju 63 organska distrikta, a deset ih je u razvoju.

Uspostava organskog distrikta u našoj Županiji omogućit će razvoj alata kojima ćemo se suprotstaviti nepovoljnim utjecajima klimatskih promjena na zdravlje ljudi, proizvodnju i sigurnost hrane te bioraznolikost. Formiranjem takve organizacije potaknut će se suradnja javnih tijela, organskih farmi, udruga, sveučilišta, istraživačkih centara i centara za obuku te drugih srodnih organizacija, dok proizvodi koji proizlaze iz takve veze postaju kulturna baština i lokalni identitet. Iskustvo uspostave organskih distrikta pokazalo je visoku efikasnost u povećanju kvalitete života u ruralnim područjima, uz povećavanje mogućnosti zapošljavanja, te aktivnog  uključivanja mladih u ekološku tranziciju.

Konferenciju je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši da nas je kontinuirana briga te promišljanje i uspostavljanje održivih modela dovela od ovog novog iskoraka: „Naši dosezi traže da budemo još inovativniji, osobito u sferi održivog razvoja jer je to neminovan smjer i jedini pravi put. Uspostavom organske regije objedinit ćemo sve naše ustanove i centre u zajedničkom promišljanju  budućnosti i kreiranju odgovora na izazove“, rekao je župan, dodavši da je tijekom povijesti Međimurje bilo kolijevka razvojnih metoda, često ispred svoga vremena. Dokaz tome je i djelovanje doktora Rudolfa Steinera, čija se učenja tek danas razumiju, a njegovi postulati biodinamičkog gospodarenja najsnažnije se njeguju upravo u Međimurju.

Složila se s time i ravnateljica Centra dr. Rudolfa Stinera Dijana Posavec te istaknula da Međimurska županija ima sve preduvjete za uspješno certificiranje bioregije te da svijet druge razvojne opcije zapravo i nema.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula rekao je će proces biti investicija svih dionika uključenih u zelenu tranziciju te održivost poljoprivredne proizvodnje: „Moramo poticati kratke lance opskrbe hranom te finalizaciju proizvoda naših OPG-ova u službi razvoja turizma, ali i cjelovitog razvoja kraja“, dodao je Rudi Grula, a inicijativu je pozdravio i dekan Međimurskog veleučilšta Igor Klopotan, poželjevši dobrodošlicu sudionicima konferencije u Centru održivog razvoja MEV-a.

Salvatore Basile, direktor međunarodne mreže biodistrikta, izrazio je zadovoljstvo što se konferencija održava u regiji ovjenčanoj nagradom Green Destination, istaknuvši da se koncept bioregije bazira upravo na razvoju održivog turizma. Sudionicima se obratila i Gita Đurković iz Ministarstva poljoprivrede rekavši da Ministarstvo podržava ovakve inicijative te srdačno pozdravila početak osnivanja prve bioregije u Hrvatskoj.

POTPISNICI INICIJATIVE

Uz župana Međimurske županije Matiju Posavca pismo namjere potpisali su Sanja Krištofić, predsjednica LAG Međimurski doli i bregi, Mario Moharić, predsjednik LAG Mura-Drava, Siniša Golub, ravnatelj javne ustanove Međimurska priroda, Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Ivica Kisić, profesor s Odsjeka za agroekologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Nevenka Belak, predsjednica Društva za biološko-dinamičko gospodarenje Duga, Igor Klopotan, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, te Salvatore Basile i  Emilio Bounomo iz Italije, koji su na čakovečkoj konferenciji bili i predavači. Uz njih, predavanja o iskustvima organskih disktrikta te važnosti njihove uspostave održali su Sundeep Kamath, Cesare Zanasi te Jostein Hertwig.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content