Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vrlo posjećenim Sajmom sigurnosti i prevencije te svečanom akademijom obilježen Dan policije u Prelogu

Datum objave: 22. rujna 2023.

Prelog je ove godine, ususret blagdanu sv. Mihovila, bio domaćin našim policijskim službenicima koji su tradicionalnim Samom sigurnosti i prevencije te akademijom započeli obilježavanje Dana policije.

Bila je ovo još jedna prilika da kolege i čitava zajednica odaju počast poginulim i nestalim policajcima u Domovinskom ratu, među kojima je 15 poginulih te dvojica nestalih pripadnika policijskih snaga iz našega kraja. U cijeloj zemlji, u ratu je poginulo 755 policijskih službenika, 31 se vodi kao nestao, a više od 3.600 ih je ranjeno.

Brojnim uzvanicima na svečanoj akademiji u Domu kulture u Prelogu, obratio se načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, istaknuvši da Sajam sigurnosti i prevencije iz godine u godinu raste i postiže cilj: „Ovom manifestacijom želimo približiti rad policije ljudima te se snažnije povezati sa zajednicom kojoj služimo“, rekao je načelnik PUM-a Sokač, dok je pomoćnik glavnog ravnatelja policije Dragan Tokić u svom obraćanju zahvalio policijskim upravama partnerima na uspješno organiziranom Sajmu sigurnosti: „I ovogodišnja manifestacija ogledalo je uspješne suradnje lokalne zajednice i policije“, naglasio je Tokić.

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, poželio je dobrodošlicu policajcima u svoj grad: „Drago mi je što smo pod drugi puta domaćini Sajma sigurnosti i prevencije koji privlači sve veći broj posjetitelja te vam od srca želim sretan blagdan sv. Mihovila“, rekao je Kolarek.

Izaslanstvo Međimurske županije na svečanoj akademiji predvodili su zamjenik župana Josip Grivec te predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina. Zahvalivši policajcima na visokoj razini profesionalnosti kojom svakodnevno obavljaju težak posao, zamjenik župana Grivec istaknuo je njihovu ulogu u suvremenom društvu. „Međimurska županija i Policijska uprava međimurska okušani su partneri u mnogim preventivnim programima i akcijama i tu ćemo suradnju njegovati u ime sigurnosti naše djece i cijele zajednice“, dodao je zamjenik župana Josip Grivec.

Akademiju su nastupima uveličali mališani preloškog Dječjeg vrtića Fijolica i Mirko Švenda Žiga, a svečanost je okončana tradicionalnom podjelom nagrada najboljim policajcima i njihovim suradnicima iz civilnog društva. Ove godina nagrade su primili Damir Klobučarić, Renato Kramar, Vedran Barišić, Branimir Lek, Manuela Bartolić, Branko Jakupak, Đurđica Habuš, Odjel za upravne poslove, Služba kriminalističke policije, Služba za javni red i sigurnost, Grad Prelog, Grad Čakovec te Srednja škola Čakovec i Gospodarska škola Čakovec. Javnu pohvalu dobili su i službenici Interventne jedinice - Nenad Veselko, Dalibor Turk, Dragutin Horvat i Marko Jagić koji su sudjelovali u spašavanju trojice brodolomaca na otoku Pagu, te su predloženi za godišnju nagradu Ministarstva unutarnjih poslova.

OD DEMONSTRACIJA DO PROGRAMA ZA DJECU

Uz obalu akumulacijskog  jezera odvijao se atraktivan program Sajma sigurnosti i prevencije koji redovito budi veliki interes posjetitelja, i na kojem su se policajcima pridružile kolege iz Slovenije, Mađarske te drugih hrvatskih policijskih uprava, kao i vatrogasci te pripadnici civilne zaštite, Crvenog križa, te carine. Najveći dio posjetitelja Sajma bez daha je odgledao demonstracije pripadnika interventne policije iz policijskih uprava sisačko-moslavačke, karlovačke i međimurske. Najmlađe su zanimali psi iz Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa. Na brojnim štandovima, izlagači su predstavili raznoliku opremu i tehnička pomagala koja policija koristi u svakodnevnom radu, a na radost najmlađih održane su radionice kao dio edukativnih sadržaja ove manifestacije. Na radionicama se govorilo o opasnostima koje vrebaju s interneta, o sigurnosti prometa, toleranciji i mnogim drugim važnim temama. Članovi Mak teatra održali su predstavu za predškolarce nazvanu Prvi koraci u prometu.

U finalu manifestacije održana je velika vježba hitnih službi na akumulacijskom jezeru Hidroelektrane Dubrava uz sudjelovanje  civilne zaštite Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovca, Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Čakovec, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog, Nautičkog kluba Labud Prelog, Gradskog društva Crvenog križa Čakovec te Interventne jedinice Policijske uprave međimurske.

U organizaciji Policijske uprave međimurske, Dani policije u našem kraju nastavljaju se i nedjeljnim programom članova policijske udruge IPA pod motom Hodajmo za plavo prijateljstvo, šetnjom uz Muru, od Murskog Središća do Žabnika. U utorak će biti organizirana akcija dobrovoljnog davanja krvi, a u srijedu će se obići posljednja počivališta poginulih policajaca iz Međimurja, dok su sportski susreti na rasporedu 28. rujna u Cirkovljanu. Dani policije završavaju 4. listopada misom zadušnicom za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u župnoj crkvi u Štrigovi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content