Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljen program Europskog tjedna sporta 2023. godine u Međimurskoj županiji

Datum objave: 22. rujna 2023.

Na konferenciji za medije u četvrtak, 21. rujna u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije najavljen je program obilježavanja Europskog tjedna sporta.

Ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., spec., zahvalila je na dugogodišnjoj suradnji i interesu za aktivnosti ZZJZ-a, te dodala da je rujan već dugi niz godina posvećen tjelesnoj aktivnosti s ciljem podizanja svijesti među našim stanovništvom o važnosti kretanja. Zavod je i ove godine, s istim  ciljem, s brojnim partnerima priredio različite aktivnosti.

Nastavlja se kampanja Pješke ili biciklom na posao, a od 23. do 30. rujna obilježava se Europski tjedan sporta, a prva aktivnost je 7. Festival nordijskog hodanja i pješačenja, koji se održava u sportsko-rekreacijskoj zoni Marina u Prelogu, 23. rujna.

Potom se prisutnima obratio gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek, dr. vet. med., koji je napomenuo kako je sretan i ponosan što je grad Prelog, s  partnerima, dio lijepe priče kojom se promiču zdrave životne navike. Prostor Marine u Prelogu prepoznaju mnogi, ne samo iz Međimurja već iz drugih krajeva Hrvatske, kao ugodno mjesto za rekreaciju u prekrasnoj prirodi, što je dodatno pokazao i nedavno održan Festival balona.

Marija Stanković, mag, sociologije, voditeljica EUROPE DIRECTA Čakovec u nastavku je istaknula kako Međimurska županija od samih početaka sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna sporta. Inicijativa je to Europske komisije kao odgovor na podatke koji pokazuju kako je veliki udio građana nedovoljno aktivan. Dodala je potom da joj je drago što se Međimurska županija i EUROPE DIRECT aktivno uključuju u Europski tjedan sporta te pomažu kreiranje sadržaja za  građanima, osobito u svjetlu činjenica je Međimurska županija prošle godine bila ponosna nositeljica titule Europske regije sporta, kao jedina hrvatska regija dosad. EUROPE DIRECT nastavit će provoditi programe i projekte kojima se promiče sport i tjelesna aktivnost.

Tajnik Zajednice sportskih udruga grada Čakovca Tomica Jakopec zahvalio je Zavodu na pozivu za uključenje u projekt obilježavanja Europskog tjedna sporta te je naglasio kako nisu mogli poželjeti bolje partnere. Dodao je da se tako nastavlja uspješna suradnja koju i gradska i županijska zajednica sportskih udruga provodi sa Zavodom te da su plodovi te suradnje prepoznati i u Ministarstvu sporta i turizma.

Koordinatorica obilježavanja Europskog tjedna sporta i voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja u međimurskom Zavodu Renata Kutnjak Kiš, dr. med., spec., je naglasila da se već više od 20 godina u organizaciji Zavoda provode brojni projekti promicanja tjelesne aktivnosti te dodala da se nedovoljna tjelesna aktivnost danas smatra četvrtim vodećim čimbenikom rizika za ukupnu smrtnost te šestim čimbenikom rizika za izgubljene godine zdravoga života. Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzroci smrti u cijelome svijetu, pa i u Hrvatskoj te Međimurju, a moguće ih je prevenirati upravo redovitom tjelesnom aktivnošću. Stoga, rad na edukaciji i podizanju svijesti ljudi mora biti nastavljen, pa će naš Zavod u tom cilju obilježiti i Svjetski dan srca, naglasila je doktorica Kutnjak Kiš.

Svjetski dan srca obilježit će se prigodnim programom i u Čakovcu, u petak, 29. rujna, od 11 sati na Trgu Republike, zanimljivim, rasplesanim programom koji potiče na kretanje i u koji se mogu uključiti svi građani.

U organizaciji grada Murskog Središća i Udruge sportske rekreacije Sport za sve Mursko Središće, u tom gradu će se od 25. do 29. rujna također održati brojne aktivnosti za sve generacije - od nordijskog hodanja, rekreativnih igara, nogometnih i košarkaških utakmica do vježbanja na radnom mjestu.

Pokrovitelji obilježavanja Europskog tjedna sporta 2023. godine u Međimurju su Međimurska županija, EUROPE DIRECT Čakovec i gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, zatim HDS – ZAMP, Ministarstvo turizma i sporta RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz sponzorstvo Međimurje-plina, Međimurskih voda, EKO Međimurja te tvrtke Međimurje – PMP Čakovec.

O kolikom je organizacijskom poslu riječ, svjedoče ustanove i asocijacije uključene u formiranje i provođenje ove velike edukativno-zdravstvene akcije: Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, EUROPE DIRECT ČAKOVEC, Stručni aktiv profesora tjelesne i zdravstvene kulture, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Savez sportskih udruga Međimurske županije, Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola, Grad Prelog i TZ grada Preloga, Udruga umirovljenika Prelog, Društvo Naša djeca Prelog te Grad Mursko Središće i USR Sport za sve Mursko Središće, Međimurski savez sportske rekreacije Sport za sve sa svojim članicama te drugi suorganizatori.

U obilježavanje Svjetskog dana srca uključit će se i Ljekarna Čakovec te Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, a fotografsku i videodokumentaciju glavnog sportskog i plesnog događaja na otvorenom u Čakovcu 29. rujna, realizirat će Ivan Čondor, prof., s učenicima Graditeljske škole Čakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content