Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 32. obljetnica 34. inženjerijske bojne čiji su nas pripadnici štitili i nakon rata

Datum objave: 22. rujna 2023.

Pripadnici 34. inženjerijske bojne Čakovec danas su se s ponosom prisjetili dana kada je njihova postrojba osnovana, prije 32 godine. Pripadnici postrojbe su se s brojnim uzvanicima okupili kod spomenika u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, gdje je odana počast poginulim i nestalim braniteljima s našeg područja.

U zgradi Scheier u Čakovcu nastavljena je svečanost obilježavanja obljetnice na kojoj su se sa svojim gostima okupili članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR), obitelji poginulih i stradalih pripadnika postrojbe, te izaslanici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, simpatizeri i prijatelji, kako bi odali počast i izrazili zahvalnost svim braniteljima Domovinskog rata, te se prisjetili doprinosa ove postrojbe.

Uzvanicima i pripadnicima bojne obratio se brigadir Dragutin Remenar, predsjednik Udruge veterana 34. inženjerijske bojne Čakovec, podsjetivši na ratni put 34. inženjerijske bojne. „Prisjećamo se dana kada su se uputili mobilizacijski pozivi za popunu ove postrojbe, ali i dana kada su se mnoge majke i supruge opraštale od svojih sinova, supruga i braće i slale ih u neizvjesnost,“ rekao je Remenar te dodao da se 34. inženjerijska bojna postrojba među ostalim bavila razminiranjem, rušenjem, izgradnjom cesta i mostova, izviđanjem te uspostavom i osiguranjem veza između postrojbi i zapovjedništva. „ Izvršavali smo vrlo važne zadaće za uspjeh samih operacija, a nakon pobjedničkih operacija „Bljesak“ i „Oluja“, 34. inženjerijska bojna i dalje je ostala u Slavoniji.“ kazao je te zaključio kako pobjeda u ratu nije bila slučajna, već je ona rezultat rada i planiranja malog broja hrabrih ljudi.

Ovu postrojbu povijesno izdvaja činjenica da su svoju domovinu i ljude branili i nakon rata. Nakon što je rat završio, pripadnici 34. inženjerijske bojne radili su na najzahtjevnijim i delikatnim poslovima uklanjanja mina diljem Hrvatske, stavljajući živote na kocku. Također, pripadnici 34. inženjerijske bojne gradili su ceste i mostove, te čistili teren od ruševina nakon ratne kalvarije.

 „U prvim akcijama organiziranog otpora, na samom početku Domovinskog rata, u nedostatku naoružanja i opreme, prvo smo se služili inženjerijskim sprječavanjem i ometanjem okupatorske vojske. Mnoge naše tvornice i radionice izrađivale su metalne i betonske elemente koje smo koristili za blokiranje najvažnijih smjerova prodora protivnika,“ istaknuo je umirovljeni pukovnik Željko Tomašić, ratni Načelnik inženjerije Zbornog područja Bjelovar.

„Zahvaljujemo vam na nemjerljivom doprinosu u obrani domovine, na vašoj hrabrosti i prkosu koji ste pokazali kada ste se suprotstavili jačem neprijatelju. Vaše zajedništvo i snaga, kao i ljubav prema vlastitom domu i obitelji rezultirala je veličanstvenom pobjedom – hvala vam na tome“, istaknuo je zamjenik župana Josip Grivec te pohvalio predanost kojom pripadnici 34. inženjerijske bojne Čakovec u današnje vrijeme čuvaju uspomenu na ratni put.

Poseban obol svečanosti svojim izvedbama dao je Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content