Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano obilježena 32. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja

Datum objave: 17. rujna 2023.

Dostojanstvo i ponos odjekivalo je sa svečane akademije upriličene povodom Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja. Trideset i dvije godine su prošle otkada je Međimurje postao prvi kraj u Hrvatskoj koji je oslobođen, a vojarna u Čakovcu bila prva vojarna koja je u potpunosti oslobođena. Skupština Međimurske županije je 17. rujna proglasila ovaj važan dan međimurske povijesti spomendanom.

I ove godine svečanost je počela odavanjem počasti poginulim i nestalim braniteljima polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, nakon čega je služena sveta misa u Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu za sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu.

Obilježavanje ovog važnog dana za Međimurje nastavljeno je svečanom akademijom u Katoličkom domu kojoj su, uz međimurske branitelje i pripadnike braniteljskih udruga, nazočili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general bojnik Krešo Tuškan, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak, izaslanik predsjednika Vlade RH Ljubomir Kolarek, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Manuela Šmit Vuk, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, saborska zastupnica Andreja Marić, načelnici međimurskih općina, predstavnici Policijske uprave Međimurske s načelnikom Ivanom Sokačem, predstavnici Ureda za obranu u Međimurju s voditeljem Vladom Hranjecom, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH - Podružnice Međimurske županije na čelu sa Stjepanom Horvatom, zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Međimurja, ratni zapovjednici Međimurskih postrojbi Hrvatske vojske, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici institucija i političkih stranaka.

Na samom početku, o značaju i doprinosu međimurskih branitelja u Domovinskom ratu govorio je nekadašnji zapovjednik protu diverzantskog voda teritorijalne obrane Općine Čakovec, ujedno i zapovjednik blokade vojarne u Čakovcu, Zdravko Holcinger, koji se pritom posebno osvrnuo na okolnosti tog vremena od prije 32 godine „Nakon osvajanja svih vojnih objekata na našem području, postali smo prvi oslobođeni teritorij – Županija u Republici Hrvatskoj, svoj smo teritorij obranili bez ičije pomoći, i možemo s ponosom reći kako se Hrvatska počela oslobađati sa sjevera – iz našeg Međimurja“ rekao je Holcinger te dodao kako je u Domovinskom ratu, na ratištima diljem Hrvatske, sudjelovalo više od 8000 Međimurki i Međimuraca, koji su u ratu pokazali odlučnost, domoljublje i hrabrost.  „Na žalost mnogih zaslužnih i predanih danas više nema i nikad nisu skinuli svoju uniformu,“ prisjetio se Holcinger te posebno naglasio važnost i zasluge svih majki i supruga, koje su strepile i strahovale za svoje najmilije, ali su i preuzele sve obaveze oko obitelji i poslova dok su sinovi i muževi otišli u rat.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini u svom se govoru nadovezala na njegove riječi te naglasila da je današnji dan prilika da se evociraju uspomene, da svi mi od neposrednih sudionika tih događaja još jednom čujemo kako je upravo 17. rujna 1991. godine oslobođena čakovečka vojarna, čime je Međimurje postalo prvo u potpunosti oslobođena regija u Hrvatskoj  „Današnji dan je dan kada slavimo pobjedu i za nas Međimurce povijesnu prekretnicu, ali i prilika da se prisjetimo i vaših suboraca koji se nikad nisu vratili svojim obiteljima, koji su poginuli za nas i domovinu,“ kazala je gradonačelnica te dodala da su branitelji svojim primjerom pokazali da nema jače sile od jedinstvenog naroda naoružanog ljubavlju prema svojem i željom za slobodu.

Odlučnost, ustrajnost i hrabrost zajednički vežu sve međimurske branitelje

Padom svih vojnih objekata prije 32 godine, mirno je predana vojarna u Čakovcu, kao prva u Hrvatskoj, čime je Međimurje ujedno postalo prvi kraj oslobođen od neprijateljske vojske. Time je određen smjer i putokaz svim ostalima u zemlji, kako se zajedničkim snagama može osloboditi domovina te kako jedno malo Međimurje uvijek zna i može pokazati svoju veličinu. Na tu je činjenicu posebno ponosan i župan Matija Posavec koji je istaknuo kako sve međimurske branitelje i svjedoke toga dana zajednički vežu odlučnost, ustrajnost i hrabrost. „Svi vi koji ste danas ovdje bili ste svjedoci najsvjetlije međimurske povijesti, i iako su prošle 32 godine, sjećanja ostaju - sjećanja koja nosite u svojim srcima i koja prenosite na generacije koje dolaze iza vas. To je nemjerljiva uspomena na nešto što se zove ponos i pobjeda,“ rekao je župan te dodao kako je oslobađanjem Međimurja poslana poruka ohrabrenja braniteljima koji su bili na ratištima diljem Hrvatske. „Oluja pobjede, oluja obrane i oluja ponosa naših branitelja krenula je sa sjevera – iz Međimurja. Datum oslobođenja Međimurja 1991. povijesno je važan za cijelu Hrvatsku, a u našem Međimurju taj datum ima lica i imena ljudi koji su sudjelovali u prvim i ključnim ratnim operacijama,“ naglasio je župan Posavec te dodao kako će oni trajno biti upisani u sjećanje međimurskog i hrvatskog naroda.

U raznim postrojbama Hrvatske vojske i Zbora narodne garde tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je više od 7.700 Međimuraca, od čega 5.892 u međimurskim postrojbama, a Vukovar je branilo 200-tinjak međimurskih policajaca, prošavši jedan od najtežih ratnih putova.

Na važnu ulogu Međimuraca u Domovinskom ratu u svojim su se govorima osvrnuli izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak te izaslanik predsjednika Vlade RH Ljubomir Kolarek „Plamen istine o Domovinskom ratu se nikad ne smije ugasiti, Hrvatska se oslobađala od sjevera – iz Međimurja i na to trebamo biti ponosni, ponosni na svakog našeg branitelja koji je svoju zadaću obavljao časno i s puno ljubavi kako bi mi danas mogli živjeti u slobodnoj državi.“

Na doprinos međimurskih branitelja u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske osvrnuo se izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general bojnik Krešo Tuškan „Oslobađanjem Međimurja, preuzimanjem vojarne i karaula, Hrvatska vojska došla je do vrijednog oružja i opreme koje se kasnije koristilo u obrani Hrvatske tijekom jeseni i zime 1991. godine, a kasnije i u oslobodilačkim operacijama Bljeska i Oluje,“ rekao je general bojnik Tuškan te posebno zahvalio braniteljima i njihovim obiteljima na žrtvi. „Vašu žrtvu nikad ne smijemo potisnuti iz naših sjećanja, jer žrtva  hrvatskih branitelja nam je dala slobodu, ponos i modernu državu koja je uključena u međunarodne saveze i koja se razvija.“

Svečanost su prigodnim pjesmama upotpunile članice Ansambla Pučpuljike, a nakon akademije program je nastavljen druženjem branitelja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content