Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana Završna konferencija projekta „Kultura se fura“

Datum objave: 13. rujna 2023.

Na Autobusnom kolodvoru u Čakovcu 13. rujna održana je Završna konferencija projekta „Kultura se fura“ i predstavljanje novog vozila Bibliobusne službe Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec. Riječ je o projektu s trajanjem od 16.9.2021. do 16.9.2023. tijekom kojeg je održano stotinu čitalačkih radionica u međimurskim mjestima koja su ujedno bibliobusna stajališta i nabavljen novi bibliobus koji zamjenjuje 21 godinu staro vozilo putujuće knjižnice.

Korisnik projekta je Knjižnica „Nikola Zrinski“, a partneri Grad Čakovec i Međimurska županija. Na predstavljanju atraktivnog 12,1 metara dugog bibliobusnog vozila medijima i javnosti obratili su se ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, međimurski župan Matija Posavec, državni tajnik Ministarstva kulture dr. sc. Ivica Poljičak i voditeljica projekta Aleksandra Ličanin, u prisustvu vozača bibliobusa Miljenka Domjanića, djelatnika čakovečke knjižnice te mnogobrojnih prijatelja knjige.

“Za trajanja projekta provedeno je stotinu čitalačkih radionica u vrtićima Ribica Žabnik, Suncokret Strahoninec, Mala tratinčica Podturen, Selnički zvončići Selnica, Sovice Gornji Mihaljevec, Belica, Pčelice Ivanovec, Osnovnoj školi Donji Kraljevec i domovima za starije i nemoćne Japa Štrigova i Buza Slakovec. Odaziv sudionika je bio veći od očekivanog pa Bibliobusna služba osmišljava programe kojima će i ubuduće privlačiti čitače knjiga. U rujnu lani smo sklopili ugovor o javnoj nabavi bibliobusnog vozila s Autobusom d.o.o. Zagreb u vrijednosti 385.825,20 eura i ovih dana ga oslikali da bude uočljiv i poziva na čitanje knjiga i tekstova različitih vrsta, na stvaranje interesa za produbljivanje znanja, analitičke i kritičke misli pojedinaca”, istaknula je voditeljica projekta Aleksandra Ličanin.

Ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan istaknula je: “Ovo je zaista za sve nas veliki dan, bibliobus smo dobavili zahvaljujući dobivenoj mogućnosti da bespovratnim sredstvima obnovimo našu bibliobusnu službu. Diljem zemlje službe imaju stariji vozni park, takva je situacija bila i kod nas te je postojala potreba da ga obnovimo. Ova nabava bibliobusa govori da će naša služba živjeti i dalje, kao što je to bilo, sada već u kontinuitetu, 44 godine, od 1979.”

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini izrazila je zadovoljstvo radom ustanove i bibliobusne službe s tridesetak stajališta ispred škola, vrtića, društvenih domova i tvrtki, u kojoj prepoznaje predanost i motiviranost za novosti u Knjižnici. “Grad Čakovec kao osnivač Knjižnice „Nikola Zrinski“ u potpunosti podupire projekt „Kultura se fura“ te je on zaokružio pozitivnu priču, s jedne strane kvalitetnog rada ustanove i bibliobusne službe, a s druge strane kontinuiranu intenciju i traženje našeg grada i sugrađana za uvođenje noviteta, provođenje dobrih projekata i poticanje važnih tema, poput čitanja. Posebnu vrijednost “Kulture koja se fura” možemo vidjeti u čitalačkim navikama koje su stekla djeca uz provedene radionice. Za djecu je želja za čitanjem i sposobnost čitanja bitan preduvjet cjelovitog osobnog razvoja, a našim starijim sugrađanima takve radionice upotpunjuju svakodnevicu i svojevrstan su društveni događaj, druženja uz pisanu riječ”, rekla je čakovečka gradonačelnica i dodala kako je ovo još jedan vrijedan projekt ostvaren uz uspješnu suradnju Županije i Grada. Istaknula je važnost Bibliobusne službe koja pridonosi popularizaciji knjige i čitanja u cijelom Međimurju.

Financiranje Bibliobusne službe u domeni je Međimurske županije pa je u tom svjetlu župan Matija Posavec istaknuo: “Izuzetno mi je drago zbog provedbe ovog projekta i činjenice da se ovime ističe Međimurje kao dio Hrvatske koji ima najuređeniju pokretnu knjižnicu, koja i danas, nakon više od 40 godina posjećuje 32 lokacije i širi jednu naviku čitanja i okupljanja čitalačke publike. Danas kada imamo dostupnost mnogobrojnih multimedijalnih sadržaja i veću mobilnost, na ovakav način čuvamo tradiciju i mogućnost da knjiga dođe do svakog mjesta, do svačije kuće. Iskoristili smo priliku koja nam se pružala iz europskih fondova i preko projekta nabavili ovo novo vozilo koje će svaki dan obilaziti cijelo Međimurje. Uvjeren sam kako će pritom okupiti dosadašnje, ali i nove članove naše knjižnice”, kazao je međimurski župan i dodao da će bibliobus zbog svojih specifičnosti biti stacioniran na prostoru bivše vojarne.

Državnik tajnik Ministarstva kulture dr. sc. Ivica Poljičak naglasio je kako je “Kultura se fura” projekt koji su uspješno prijavili u Čakovcu i Međimurskoj županiji, a i kako je ovo jedan od bibliobusa unutar projekta “Čitanjem do uključivog društva” kojeg su pokrenuli 2020. godine. “Uspjeli smo napraviti poziv i povući sredstva iz ESF-a te uslugu čitanja ili knjige na taj način približiti različitim slojevima stanovništva, svim uzrastima, od djece do starijih. Knjigu smo učinili dostupnu zaista svima i raduje nas što se projekt u Čakovcu uspješno realizirao, što je novi bibliobus ovdje i što će uskoro doći do krajnjih korisnika, čitatelja diljem Međimurja”, rekao je državni tajnik te čestitao cijeloj zajednici na uspješnom projektu. Pritom je zahvaljujući dobrim rezultatima projekta najavio nastavak ovakvih i sličnih aktivnosti financiranih iz europskih sredstava na našem području.

Čitalačka pismenost predviđa uspjeh u profesiji bolje od ocjena

Projekt „Kultura se fura“ prijavljen je na Poziv „Čitanjem do uključivog društva“ Ministarstva kulture i medija RH koji je dio Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i doprinosi ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja 2017. – 2022. Vrijedi istaknuti da su ciljevi ovoga projekta osposobljavanje što većeg broja građana da s razumijevanjem čita jer to je temelj cjeloživotnog obrazovanja i temelj sudjelovanja u društvenom životu zajednice i, konačno, gospodarskom rastu zemlje. Stjecanje znanja i vještina kroz školovanje od primarne je važnosti, a novija istraživanja pokazuju da upravo viša razina čitalačke pismenosti povećava izvjesnost nastavka školovanja pojedinca do 21. godine života i da pouzdanije od školskih ocjena predviđa uspjeh profesionalne karijere te je povezana sa sklonošću cjeloživotnom učenju, sudjelovanjem u društvu te gospodarskom i političkom djelovanju.

Prema statistici Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK) mrežom narodnih knjižnica pokriveno je 98,7% gradova i 49% općina. Usprkos velikoj pokrivenosti, u knjižnice je učlanjeno tek 12,3% stanovnika – s tim da broj članova i posudbi pada jer pada i broj stanovnika. Čakovečka Knjižnica „Nikola Zrinski“ ima 6.700 članova, a kako jednu člansku iskaznicu koristi više članova domaćinstva, broj korisnika je do tri puta veći. Bibliobusna služba ima 1.700 članova.

Projekt „Kultura se fura“ u cijelosti financiraju Europski socijalni fond (85 posto) i Proračun RH (Ministarstvo kulture i medija, 15%). Ugovorena vrijednost projekta je 445.780,67 eura (3.358.734,43 kune).

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content