Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Kotoribi otvoreni uredi Međimurske županije - Matični ured i ured Međimurske prirode, ispostava Hitne ušla u mrežu nacionalne hitne medicine

Datum objave: 11. rujna 2023.

U prostorima novouređene zgrade Općine Kotoriba, danas su predstavljeni uredi Međimurske županije, ured Matičnog ureda i ured Javne ustanove za zaštitu prirode – Međimurska priroda, kao i povremeni ured Turističke zajednice Međimurske županije.

Da građani očekuju brzu i efikasnu uslugu administracije, bilo da je riječ o državnoj, županijskoj, gradskoj ili općinskoj razini, svjesna je Međimurska županija, koja je danas otvorila urede u najistočnijoj općini. „Raduje me što danas predstavljamo rezultate naših napora da građanima najistočnijeg dijela Županije i najudaljenijeg od Čakovca pomognemo dovođenjem javne uprave u njihovo mjesto,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši kako će županijski uredi u Kotoribi biti na raspolaganju građanima, obiteljskim gospodarstvima, te udrugama. „Uredi Međimurske prirode te naše Turističke zajednice imaju mnogo toga za ponuditi, osobito kada je riječ o kandidiranju projekata na fondove EU. A sljedeća dobra vijest je da Matični ured u Kotoribi ostaje, i to kao sjedište, a ne ispostava,“ istaknuo je župan, te dodao da je upravo u e-savjetovanju nova mreža hitne pomoći u Republici Hrvatskoj te da prema prijedlogu ispostava Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Međimurske županije ostaje u Kotoribi kao dio nacionalne mreže hitne medicine.

Općinski načelnik Friščić zahvalio je županu i Međimurskoj županiji na angažmanu, nazvavši urede najljepšim darom za skori Dan Kotoribe koji žiteljima ovog dijela Međimurja šalju poruku da nisu izolirani i zaboravljeni.

Ravnatelj javne ustanova Međimurska priroda Siniša Golub kazao je da će njihov ured raditi četvrtkom, te biti bitna potpora žiteljima donjeg Međimurja. „Ured otvaramo u doba kada izrađujemo planove za sljedeće desetogodišnje razdoblje upravljanja regionalnim parkom Mura-Drava. Naš ured će biti mjesto susreta s čelnicima donjomeđimurskih općina s kojima ćemo razvijati ono najskupocjenije – ideje o privlačenju europskih sredstava, a prva ideja je već rođena – formiranje nacionalnog centra za edukaciju o obrani od poplava upravo na ovom području“, istaknuo je Golub.

Da je Međimurska priroda generator uspješnih projekata svjedoče i podaci izneseni na ovoj konferenciji prema kojima je ustanova tijekom zadnjih godinu dana prijavila deset projekata ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna eura. Sedam ih je još u evaluaciji, a tri su odobrena. Radi se o projektu kojim će se u Križovcu dograditi i opremiti dvorana Kukuvija, namijenjena  posjetiteljima i dionicima zaštićene prirode Međimurja, vrijednom 242.500 eura. Sljedeći projekti su Zlikovci u prirodi, s ukupnim troškom provedbe od 189.121 euro, koji podrazumijeva kontrolu populacije niza invazivnih vrsta – te očuvanje i obnova poplavnih šumskih staništa duž Mure, Drave i Dunava, projekt vrijedan 363.562 eura. Njime će tijekom pet godina 17 projektnih partnera iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije raditi na očuvanju i obnovi najvećeg prekograničnog priobalnog šumskog sustava u dunavskom slivu. Aktivnosti Međimurske prirode podrazumijevaju uspostavu boljeg režima upravljanja ugroženog staništa livada košanica na području donjeg Međimurja, kao i uklanjanje invazivnih stranih vrsta na području poplavne šume u blizini Hlapičine.

Predstavljanju ureda Međimurske županije nazočili su zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina, županijski pročelnici Tamara Blagus i Darko Radanović, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula kao i djelatnici Javne ustanove za zaštitu prirode – Međimurska priroda,

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content