Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu FRAMOS gradi novi high-tech kampus

Datum objave: 7. rujna 2023.

FRAMOS, međunarodna tvrtka s podružnicom u Čakovcu, 6. rujna 2023. položila je kamen temeljac svog novog kampusa u poduzetničkoj zoni  u Čakovcu. Tvrtka je specijalizirana za  vizijske sustave i komponente koje omogućavaju pametnim strojevima da vide i razmišljaju, a prisutna je na svjetskom tržištu od 1981. godine. Sjedište tvrtke je u Njemačkoj, a osim u Čakovcu, urede ima i u Zagrebu te u Kanadi.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su Andreas Franz, CEO FRAMOS grupe, Markus Walluschnig, direktor nabave i proizvodnih operacija, Damir Dolar, direktor odjela za embedded inženjerstvo, Matija Posavec, župan Međimurske županije i Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca.

Gradnja kampusa rezultat je rasta tvrtke i potrebe za povećanjem proizvodnih kapaciteta, novim i tehnološki naprednijim R&D laboratorijima te prostranijim uredima za ugodniji rad sadašnjih i budućih zaposlenika.

Najveće ulaganje u povijesti FRAMOS-a učetverostručit će proizvodne kapacitete kako bi se odgovorilo na potrebe brzorastućeg tržišta kognitivnih sustava, jezgre AI revolucije. Megatrend pametnih uređaja zahvatio je sve sektore, od medicine i poljoprivrede do autonomnih vozila, tehnologija pametnih gradova i kućanskih aparata, stvarajući veliku potražnju za proizvodima i uslugama iz spektra FRAMOS-ove djelatnosti.

Trenutna površina FRAMOS-ovih prostora u Čakovcu obuhvaća 1000 m2, a tvrtka zapošljava 70 ljudi,

Novi će kampus obuhvaćati 3500 kvadrata, a gradi se na površini od oko 10.000 m2. Kroz period od 2023. do 2025. godine, FRAMOS će investirati više od 6 milijuna eura u gradnju i opremanje visokotehnoloških laboratorija, proizvodnih pogona i uredskih prostora.

U prvoj fazi razvoja, kampus će moći primiti 150 zaposlenika. Pri projektiranju se vodilo računa i o budućnosti tvrtke pa je dizajn zgrade takav da se prema potrebi jednostavno može proširiti. Dodatnim laboratorijima, proizvodnim i uredskim prostorima, FRAMOS-ov će kampus dugoročno podržati planiran razvoj i rast tvrtke.

Razvoj poslovanja i proširenje proizvodnih kapaciteta

Markus Walluschnig objašnjava FRAMOSove ciljeve: "Ovom investicijom planiramo povećati proizvodne kapacitete, potaknuti daljnji tehnološki napredak naše tvrtke i učvrstiti svoju poziciju na međunarodnom tržištu embedded vision tehnologija. Novi će nam prostor optimizacijom poslovnih procesa omogućiti bolju efikasnost i veći volumen poslovanja. Ulaganje u Međimurje naš je doprinos razvoju hrvatske i europske hi-tech industrije.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo razvojem FRAMOSa i županijskog poduzetničkog ekosustava: „Iznimno mi je drago što potvrda vrijednosti našeg koncepta razvoja Centra znanja, kao i Metalske jezgre, naše znanstveno-istraživačke podrške metalskoj industriji i obrazovanju, dolazi direktno od onih kojima su ti koncepti namijenjeni. Međimurska županija nastavlja stvarati još bolje uvjete za poduzetnike s osobitom pažnjom kada je riječ o razvoju suvremenog inženjeringa“.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini istaknula je važnost ovakvih projekata za zadržavanje mladih stručnjaka u zajednici: „Drago mi je što FRAMOS upravo u Čakovcu gradi jedan takav objekt koji nije samo jedna tvornica u nizu nego istinski proizvodno-istraživački centar za ovu regiju.  Posebno je važno što otvara nove mogućnosti mladim, školovanim Čakovčanima i Međimurcima. Svi mi u manjim gradovima nastojimo upravo visokoobrazovane stručnjake zadržati kod sebe, a odlično je kad nam se u tome ovakvim investicijama pridruže i poduzetnici.”

Damir Dolar istaknuo je i važnost novog kampusa za privlačenje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika: "Vjerujemo kako ćemo ugodnim i modernim prostorima te projektima iz polja najsuvremenijih tehnologija naše djelatnosti postati još atraktivniji sadašnjim i budućnim zaposlenicima."

Održivost i smanjene emisije CO2

Novi kampus dizajniran je u skladu s najvišim DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) standardima zelene gradnje. DGNB certifikacija propisuje niz dobrih praksi na razini ekološke, ekonomske i socijalne održivosti građevina i kompleksa.

U skladu s DGNB kriterijima FRAMOSov će kampus koristiti ekološki prihvatljive građevinske materijale te energetski učinkovite i obnovljive izvore energije.

Andreas Franz, CEO FRAMOS grupacije kaže:  "Važno nam je uskladiti poslovanje s praksama zelenog poslovanja i reducirati emisije CO2. Način gradnje, materijali koje odabiremo i proizvodni pogoni usklađeni su sa suvremenim poslovnim praksama zelenog poslovanja."

Zelena gradnja osigurava i visoke standarde dobrobiti zaposlenika kroz kvalitetu zraka, osvjetljenje, akustiku i ergonomski prilagođene radne prostore. Preseljenje u kampus planirano je za kraj 2024. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content