Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija novim projektom ruši barijere pred osobama s invalidnošću

Datum objave: 2. rujna 2023.

Na jezeru nadomak Gornjeg Kuršanca danas je u okviru projekta No boundaries, održan sportski dan na vodi – jednodnevni sadržaj namijenjen osobama s invalidnošću, koji su uz članove svojih obitelji i volontera uživali u vožnji kajakom i kanuom.

Iskusni skiperi Nikola Želimorski i Luka Damjanović, uz Nikicu Ljubeka, najboljeg hrvatskog kanuista, autori su sportskog programa rada za sportove na vodi prilagođenog osobama s invalidnošću, koji je danas privukao velik broj zainteresiranih ljudi iz skupine stanovništva kojima je projekt i namijenjen.

Sportskom danu nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić koji su izrazili iznimno zadovoljstvo brojem sudionika. „Smatram da su ovakvi događaji izvrsni primjeri kako osobe s invalidnošću poticati na uključivanje u zajednicu te zajednicu činiti otvorenijom za razlitčite potrebe ljudi. Međimurska županija uključila se u ovaj projekt s ciljem i željom da osobe s invalidnošću osnažimo i motiviramo za bavljenje sportom te povećamo razinu njihove socijalne uključenosti“, kazao je župan, te dodao da je projekt izuzetno uspješan jer su uključene osobe s invalidnošću svih  dobnih skupina.

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz Erasmus+SPORT-a, je 200.000 eura, a cilj promicanje suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u popularizaciji društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanja zdravlja. Specifični ciljevi su usmjereni na poticanje i povećavanje sudjelovanja osoba s invalidnošću u sportskim aktivnostima i sadržajima na projektnim područjima, te osnaživanja vještine volontera i članova sportskih klubova i udruga civilnog društva za rad s osobama s invalidnošću.

Nositelj projekta je Međimurska županija uz partnerstvo s Općinom Lendava i Razvojnom koordinacijskom agencijom jezera Balaton. Riječ je o aktivnostima kojima se u Međimurskoj županiji pridaje veliki značaj jer pridonose motiviranju najranjivijeg dijela populacije na rekreaciju i sport kao zdrav životni izbor, te potiču volontiranje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content