Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nakon radnog ljeta, obnovljene međimurske škole dočekuju učenike

Datum objave: 24. kolovoza 2023.

Područna škola u Sivici samo je jedna u nizu škola obnovljenih tijekom ljeta kako bi u rujnu učenici i nastavnici imali još bolje uvjete za odvijanje nastave. Kako je obećano, tako jest: novu školsku godinu i ovaj područni odjel dočekuje obnovljen. Župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport Nives Kolarić Strah obišli su s ravnateljicom Osnovne škole Podturen Marijanom Cerovec te predsjednicom Mjesnog odbora Sivice Željkom Kovač obnovljeni prostor ovog područnog školskog odjela u kojem je izvršena konstrukcijska sanacija te obnova dijela fasade.

Željka Kovač zahvalila je županu i Međimurskoj županiji te izvođačima radova te dodala da su djeca već iskazala oduševljenje, a oni su najbolji kritičari.

Ravnateljica Cerovec pred novim je profesionalnim izazovom jer OŠ Podturen uz svoje područne odjele jedina u Međimurju prelazi na eksperimentalni model cjelodnevne nastave: „Područna škola Sivica mala je škola velikog značaja za ovo mjesto, utoliko ova investicija nadmašuje svoju novčanu vrijednost. U njoj će se s ukupno 28 djece raditi u četiri  razredna odjeljenja, a ova obnova pomaže provođenju eksperimentalnog programa“, istaknula je Marijana Cerovec.

Župan Matija Posavec pohvalio je predanost izvođača radova koji su posao, vrijedan 77.257 eura, izveli kvalitetno i u roku: „I ovo je dokaz da Međimurska županija ne želi zatvaranje malih  područnih školskih odjela jer prepoznajemo njihov značaj i ulogu u sredini u kojoj djeluju“, naglasio je župan, dodavši da je sredstvima Fonda solidarnosti EU-a saniran i područni odjel u Palinovcu te zgrada OŠ Goričan, te je ukupna vrijednost radova dosegnula 204.704 eura.

U tijeku je prijava 15-ak međimurskih škola u Nacionalni plan oporavka i otpornosti kako bi se potrebnim građevinskim zahvatima u dogledno vrijeme sve međimurske škole pripremile za jednosmjensku nastavu. Prijavljena je i dogradnja ili gradnja sportskih dvorana, a gradit će se i nova škola u Nedelišću za što su upravo dovršeni idejni projekti.

I energetska obnova škola se nastavlja te je Međimurska županija prijavila šest svojih škola i to OŠ Strahoninec, Sveta Marija, PŠ Dunjovec, PŠ Železna Gora, PŠ Donji Vidovec te Gospodarsku školu Čakovec kao i sportsku dvoranu u Prelogu. Paralelno, do kraja godine rekonstruirat će se kuhinje i ostali prostori u još nekoliko škola. To su ulaganja koja Županija kontinuirano provodi u svjetlu činjenice da su obrazovanje i uvjeti u obrazovnim ustanovama u samom vrhu liste prioriteta osnivača.

ŠTO SLIJEDI?

Međimurska županija pripremila je projektnu dokumentaciju za 13 osnovnih škola te zatražila od Ministarstva znanosti i obrazovanja prethodnu suglasnost na idejne projekte - OŠ Domašinec, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Prelog, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ T. Goričanca Mala Subotica, OŠ Mursko Središće, OŠ Selnica, OŠ Sveta Marija, OŠ Strahoninec, OŠ P. Zrinski Šenkovec, PŠ Zasadbreg, OŠ Nedelišće, PŠ Dunjkovec, koji prethode dogradnji škola.

U tijeku je postavljanje fotonaponskih sustava i dizalica topline u PŠ Peklenica, PŠ Zebanec, OŠ Štrigova i PŠ Prekopa te se završetak radova očekuje u studenom 2023. Ukupni troškovi procjenjuju se na 540.089,28 eura.

Tijekom ljetnih praznika završene su adaptacije u školama u Gornjem Mihaljevcu, Zasadbregu, Goričanu, Macincu, Gornjem Kraljevcu, Murskom Središću te u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu, a do kraja ove godine dovršite će se rekonstrukcija i opremanje kuhinje OŠ Vinka Žganca u Vratišincu te obnoviti fasada u Područnoj školi u Gardinovcu. Međimurska županija je za investicije u obrazovanje osigurala 415.879 eura za osnovne škole te 202.589 eura za srednje škole.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content