Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i Općina Nedelišće gradit će centar za starije osobe u srcu Nedelišća

Datum objave: 22. kolovoza 2023.

Međimurska županija na pragu je još jednog velikog projekta u kojem će u Nedelišću niknuti suvremeni centar za starije osobe ovisne o tuđoj pomoći. Međimurska županija u ovom projektu, procijenjenom na 12 milijuna eura, partner je Općini Nedelišće.

Župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak u ožujku su potpisali sporazum o partnerstvu na izradi projektne dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe. Projekt je prošao na natječaju, što predstavlja ulazak u još jednu veliku investiciju, predstavljenu na današnjoj konferenciji za medije, kojoj su, uz župana i načelnika, prisustvovali zamjenik načelnika Općine Nedelišće Zlatko Marciuš, direktor Regionalnog centra za investicije – Međimurje Siniša Šalamon te voditeljica projekta iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Majsan.

Novi centar za starije osobe ovisne o tuđoj pomoći gradit će se u srcu Nedelišća, na parceli na kojoj će biti izgrađen i novi vrtić i uređen veliki park, te predstavlja investiciju procijenjenu na 12 milijuna eura. Odobren je maksimalni mogući bespovratni iznos po projektu - 6.138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima, pa i zaduživanjem Međimurske županije, ne bude li druge opcije, naglasio je župan.

Centar za starije osobe podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5.300 kvadratnih metara, u 61 soba, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika. Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnoj od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija pružiti adekvatan smještaj sa svim propisanim standardima skrbi.

Zadovoljstvo mi je predstaviti projekt koji svjedoči o brizi Međimurske županije za starije osobe i njegovanju humanosti u zajednici. Centar za osobe treće životne dobi, osobito one ovisne o tuđoj pomoći, nužna je potreba u našem kraju, a prilika nam se pružila u natječaju s vrlo zahtjevnim uvjetima. I uspjeli smo. Uz niz administrativnih, projektnih i tehničkih preduvjeta, morali smo imati osigurano zemljište sa građevinskom dozvolom da bismo se mogli kandidirati. Suradnjom s Općinom Nedelišće te našim razvojnim ustanovama, dosegnuli smo cilj u vrlo kratkom vremenu“, pojasnio je župan Matija Posavec, dodavši da se već ove godine može očekivati natječaj za izvođača radova.

Načelnik Općine Nedelišće zahvalio je Međimurskoj županiji i njezinim razvojnim ustanovama i agencijama na suradnji: „Zahvaljujem županu što je upravo Nedelišće odabrao kao mjesto gradnje centra. Sa Županijom surađujemo na nizu projekta u zdravstvu, obrazovanju, a sada i na planu socijalne skrbi, te naše partnerstvo uistinu predstavlja primjer kako se zajedničkim snagama mogu postići veliki ciljevi“, rekao je Nikola Novak, dok je Siniša Šalamon, direktor RCI-a Međimurje, naglasio još jedan važan aspekt kojim će novi centar pozitivno djelovati na zajednicu: „Osim 122 korisnika u smještaju, centar će nuditi i uslugu dnevnog boravka za starije osobe ovisne o tuđoj pomoći, što će predstavljati značajnu podršku obiteljima koje za njih skrbe“, dodao je Šalamon.

U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć , nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru ili u njihovu domu, kao i usluga pripremanja te dostave hrane.

Župan Matija Posavec naglasio je da je riječ o strateškom projektu koji je sada u vrhu ljestvice investicijskih prioriteta Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content