Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Strahonincu otvoreno XXI. izdanje Međunarodnog druženja folkloraša

Datum objave: 20. kolovoza 2023.

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Strahoninec, u prepunoj školskoj dvorani sinoć je u Strahonincu održano Međunarodno druženje folkloraša u svom 21. izdanju. U Međimurje, odnosno Strahoninec pristigle su folklorne grupe iz Sjeverne Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske manjine iz Grubišnog Polja te društvo iz Kalinovca, a svojim su atraktivnim nastupima pokazali bogatstvo svoje kulture i običaja.

Međunarodni festival folklora, na jednom mjestom okupio je pjesme, ples, tradiciju, narodne običaje, bogatstvo kulturne baštine, narodnog blaga i ruha. Sve su to sa sobom donijeli folkloraši koji su oduševili brojnu publiku.

Druženju folkloraša nazočio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je kazao kako svaka zemlja i svaki narod ima svoju tradiciju koju čuvaju na različite načine, a upravo se putem folklora kroz pjesmu i ples čuva ono najvrjednije što posjedujemo – svoj identitet i svoje podrijetlo „Folklor obuhvaća običaje, nošnje, ples i pjesmu koje su međusobno povezane, a riječ koja povezuje tradiciju i folklor jest predaja, jer folklor postaje tradicija tek kada se predajom prenese na nove naraštaje. Hvala svim kulturno umjetničkim društvima koji kroz svoj rad njeguju svoju tradiciju i kulturu i prenose je na mlađe naraštaje,“ rekao je župan prilikom otvorenja manifestacije te još jednom zahvalio svima koji na ovaj način i kroz svoje koreografije predstavljaju i promoviraju kulturnu baštinu svojeg kraja. 

Festival folklora pratili su načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, ravnatelj Osnovne škole Josip Šipek, predsjednik KUD-a Strahoninec Dragan Zdolec te mnogobrojna publika.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content