Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prijave za jesenski rok upisa u srednje škole započinju 21. kolovoza

Datum objave: 17. kolovoza 2023.

Međimursku županiju kao osnivača raduje činjenica da vlada veliki interes za upis u srednje škole, a osobit porast bilježi Tehnička škola Čakovec i Graditeljska škola Čakovec, koje su već u ljetnom roku upisale najveći broj učenika dosad!

Ovogodišnji ljetni upisni rokovi u srednje škole u Međimurskoj županiji pokazali su značajan porast interesa za obrazovne programe koje nudi Graditeljska škola Čakovec. Škola je u aktualnom upisnom roku došla do 600 učenika, što je sjajan rezultat, uz najavu dobrih jesenskih upisa. Iz Graditeljske škole nam potvrđuju da im je najavljen i određeni broj prelazaka iz drugih obrazovnih ustanova, te će brojka od 600 učenika biti nadmašena. U Graditeljskoj školi Čakovec za jesenski upisni rok ostalo je jedno mjestu u obrazovnom programu za građevinske tehničare, po četiri mjesta u smjerovima podopolagača i pomoćnih podopolagača, stolara, autolakirera, fasadera, dva su slobodna mjesta u smjeru vodoinstalatera, tri mjesta u obrazovnom programu za pomoćne soboslikara i ličioce te osam slobodnih mjesta u smjeru za soboslikare ličioce dekoratere.

U Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec za jesenski rok ostalo je 38 slobodnih mjesta, od čega 14 za djevojke.

U Srednjoj školi Prelog najveći interes učenika u ljetnom roku vladao je za zvanje kuhara te je u taj program upisano 18 učenika, no ostalo je još osam mjesta za jesenski rok. U smjer za ekonomiste upisano je devet učenika, a mjesta ima još za 13. U smjer za turističko-hotelijerske komercijaliste upisano je 15 učenika, a ostaloj je još sedam slobodnih mjesta. U program za zvanje konobara upisana su tri učenika, te je na jesen moguće upisati još devet učenika. Za zvanje mesara upisana su četiri učenika, a slobodno je ostalo deset mjesta. I za upis za zvanje pekara u jesenskom roku ostalo je 11 mjesta, dok je u ljetnom roku upisan samo jedan učenik. U smjer slastičara upisano je osam učenika, te je ostalo šest slobodnih mjesta. Za pomoćne kuhare-slastičare također su upisani svi zainteresirani učenici  - njih devet, te je ostalo tek jedno slobodno mjesto. U smjer pomoćnog konobara upisana su dva učenika, a za jesenski rok ostalo je osam slobodnih mjesta. Ministarstvo obrazovanja povećalo je upisne kvote za zanimanja koja nudi naša Srednja škola Prelog, te je odatle generiran i veći broj slobodnih mjesta u jesenskom roku. No, ne radi se ni o kakvom problemu, niti će biti viška radne snage među nastavnicama i nastavnicima. Posrijedi je tek činjenica da je djece iz godine u godinu manje, a upisne kvote su povećane.

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec uobičajeno bilježi najveće zanimanje za obrazovni program Ekonomist, a ove godine porastao je interes i za program Hotelijersko-turistički tehničar. I dosad je u dva navedena programa bivalo upisivano po 48 učenika, odnosno dva razredna odjela. Povećan je bio i interes za upis u obrazovni program za komercijaliste - u odjelu za sportaše - te se nekolicina učenika s prvim prioritetom nije mogla upisati u taj smjer.

Od ukupno 184 mjesta u ETŠ-u, za jesenski rok ostala su tek četiri slobodna mjesta i to po jedno mjesto za sljedeća zvanja: ekonomist, hotelijersko-turistički  tehničar, komercijalist i upravni referent.

U Gospodarskoj školi Čakovec najviše interesa bilo je za zanimanja frizera, kozmetičara i pedikera, no – nažalost – u te obrazovne programe nisu se mogli upisati svi zainteresirani učenici zbog prevelikog interesa u odnosu na broj slobodnih mjesta. Slobodnih mjesta za jesenski rok ima u sljedećim programima: agrotehničar – šest mjesta, zatim tehničar za cestovni promet - četiri mjesta, modni tehničar – osam mjesta, krojač – sedam slobodnih mjesta, zatim pomoćni krojač – dva slobodna mjesta, potom obućar – šest mjesta, vozač motornih vozila – pet mjesta, cvjećar – devet mjesta, a pomoćni cvjećar tri slobodna mjesta, te na kraju poljoprivredni gospodarstvenik – četiri slobodna mjesta.

Za sve programe koje nudi Tehnička škola Čakovec u ljetnom roku je vladao velik interes te se prijavilo više učenika od broja slobodnih mjesta. Na ukupno 249 slobodnih mjesta Škola je zaprimila 1290 prijava, a neposredno pred zaključavanje upisnih lista na ljestvicama po zanimanjima za 249 slobodnih mjesta bilo je 335 zainteresiranih učenika tj. 88 više od propisanog upisnog broja. Shodno tome, za jesenske upise u Tehničkoj školi ostala su samo dva slobodna mjesta za zanimanje autolimara, te jedno slobodno mjesto za zanimanje bravara.

U Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec najveći broj prijava pristigao je za program opće gimnazije i to trostruko veći od propisanog broja upisnih mjesta. Svi zainteresirani učenici nisu se mogli upisati ni u smjer prirodoslovne gimnazije te prirodoslovno-matematičke gimnazije. Petnaestak učenika u tri navedena gimnazijska smjera nažalost morali su biti raspoređeni u druge smjerove unutar ove ili drugih škola. Ostalo je tek sedam slobodnih mjesta za jesenski rok u smjeru jezične gimnazije.

U Srednjoj školi Čakovec i ove godine najveći je interes vladao za upis u programe za obrazovanje medicinskih sestara, odnosno tehničara te fizioterapeutskih tehničara.  U ovoj obrazovnoj ustanovi nije ostalo slobodnih mjesta za jesenski upisni rok, a interes za sve smjerove Škole bio je veći od broja slobodnih mjesta.

Prijave za jesenski upisni rok za učenike koji upisuju srednju školu, prema odluci resornog Ministarstva, traju od 21. do 25. kolovoza, dok će konačne ljestvice biti objavljene 26. kolovoza. Krajnji rok za dostavu upisnica je 29. kolovoza.

POBJEDA ZVANA REGIONALNI CENTAR KOMPETETNOSTI

Međimursku županiju kao osnivača raduje povećan interes za upis u obrazovne programe koje nudi Graditeljska škola Čakovec, a kako se radi o deficitarnim zvanjima na tržištu rada, vjerujemo da će se to odraziti i na gospodarske trendove Međimurja u godinama koje slijede.

Tehnička škola Čakovec u ljetnom upisnom roku ostvarila je jedan od najboljih rezultata u proteklih 15-ak godina. Uz veliki broj kandidata za upis, prijavljuju se učenici sa sve boljim ocjenama, čime se povisuje bodovni prag. Na tržište rada ili u nastavak školovanja na višim i visokim učilištima, iz Tehničke škole Čakovec u lipnju ove godine otišlo je 220 maturanata, a istovremeno je u prve razrede upisano 247 učenika, što je porast za jedan razredni odjel, odnosno za 27 učenika! Navedene brojke sigurno će se pozitivno odraziti i na tržište rada, osobito kada je riječ o strukovnim zanimanjima iz sektora strojarstva, računalstva,  mehatronike i eletrotehnike.

Tehnička škola Čakovec je s Međimurskom županijom, kao snažnim partnerom, uspješno provela europski projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti i to prva u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost dvaju projekta dosegnula je 7.481.028,40 eura.

U prvom dijelu projekta, vrijednom 4.000.000 eura, rekonstruiran je prostor u Tehničkoj školi Čakovec za potrebe devet novih učionica i tehničkih laboratorija uz nabavu specijaliziranih strojeva i opreme.

U drugom projektu, vrijednom 3.481.028,40 eura, uspostavljena je organizacija rada i plan razvoja RCK-a, unaprjeđeni programi redovitog strukovnog obrazovanja, zatim formalni i neformalni programi za obrazovanje odraslih u području strojarstva prilagođeni regionalnim potrebama u gospodarstvu. Projektom se osnažuju i kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika i mentora-poslodavaca u specifičnim područjima strojarstva relevantnim za regionalno područje te promovira Regionalni centar kompetentnosti prema ciljnim skupinama.

Danas je RCK Tehničke škole Čakovec mjesto gdje se na najsuvremeniji način obrazuju kadrovi tehničke struke, te u moderno opremljenim kabinetima pripremaju za nastavak školovanja, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Čakovec centar za cjeloživotno učenje jer nudi niz programa prekvalifikacije i specijalizacije. Time je uloga Regionalnog centra neraskidivo povezana s gospodarstvom Međimurja kojemu predstavlja učinkovitu i direktnu podršku.

JEDINI U HRVATSKOJ

Međimurska županija jedinstvena je u Hrvatskoj i po činjenici da 20 godina zaredom provodi sjajan program stipendiranja učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja. U zadnjem, jubilarnom ciklusu dodijeljeno je 180 novih ugovora o stipendiranju, najviše u protekla dva desetljeća provođenja ove mjere. Godišnja stipendija iznosila je 6000 kuna (odnsno 796 eura), a u godinama iza nas više od 500 učenika i učenica - zahvaljujući ovom programu potpore Međimurske županije - steklo je svoja obrtnička zvanja. Ukupna vrijednost uložena u stipendije premašila je tri milijuna kuna. Samo u zadnjem, 20. ciklusu, u obrazovanje mladih u zvanjima za kojima vlada veliki interes na tržištu, uloženo je 60.521,60 eura.

Među stipendistima zadnjih godina najveći interes vlada za zvanja tokara i stolara za koji se u 20. ciklusu stipendiranja odlučilo po 20 učenika po zanimanju, po 19 učenika izučavat će se uz stipendiju za strojobravare i automehaničare, po 11 za elektroinstalatere, instalatere grijanja i klimatizacije te kuhare, a devet učenika za elektromehaničare itd.

Program stipendiranja učenika u deficitarnim obrtničkim zvanjima Međimurska županija provodi uz suradnji s Obrtničkom komorom Međimurja te našim jedinicama lokalne samouprave.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content