Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sve službe u Međimurju u punoj pripravnosti očekuju vodeni val iz Austrije i Slovenije

Datum objave: 4. kolovoza 2023.

Obzirom na moguće obilnije oborine tijekom 4., 5. i 6. kolovoza 2023. godine (petak, subota i nedjelja), te situaciju s vodostajima, bujičnim poplavama u Sloveniji i Austriji i činjenicom da se Međimurje nalazi između rijeka Mure i Drave,  župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik župana Josip Grivec, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, održali su radni sastanak s predstavnicima operativnih snaga (Hrvatske vode, HEP Proizvodnja, Služba civilne zaštite Čakovec, Vatrogasna zajednica Međimurske županije i HGSS – Stanica Čakovec).

Na sastanku je naglašeno da će dosadašnja akumulacija oborina na području susjednih država (Slovenija i Austrija) i najavljene nove obilne oborine najvjerojatnije uzrokovati značajan porast vodostaja rijeka Mure i Drave s mogućnošću dosezanja razine vodostaja mjerodavnih za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava.

Prema predviđanjima, tijekom subote se na rijeci Muri očekuje protok vode od 1400 kubika u sekundi, dok se na rijeci Dravi očekuje i 2000 kubika u sekundi protoka vode iz Austrije i Slovenije. Iz tog razloga hidrocentrale na području Međimurja kroz pojačana dežurstva prate situaciju, rasterećuju retencije i pojačano kontroliraju sve nasipe. Iz preventivnih razloga danas će se zatvoriti i lokalna cesta Gornji Hrašćan- Pušćine LC 20048.

Sva vatrogasna društva i postrojbe su u pojačanoj pripravnosti, kontroliraju se pumpe za ispumpavanje, a naručeno je i 3000 komada vreća s pijeskom za zaštitu potencijalno propusnih mjesta.

U pripravnost su stavljeni i svi timovi HGSS a kao i sve ostale žurne službe.

Također, stožeri civilne zaštite jedinica lokalne samouprave kojima prijeti neposredna opasnost zbog najavljenih oborina i porasta vodostaja rijeka Mura i Drava, sazvali su sjednice, razmotrili trenutno stanje i dogovorili organizaciju obrane od poplava na svom području.

Stoga, svi sudionici obrane od poplava u stanju su pripravnosti i spremni, te poduzimaju sve potrebne radnje u cilju sprečavanja/smanjivanja potencijalnih šteta od eventualnih poplava.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content