Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Delagacija iz njemačkog okruga Rems-Murr u posjeti Međimurskoj županiji

Datum objave: 29. srpnja 2023.

U dvodnevnom posjetu Međimurskoj županiji boravilo je izaslanstvo njemačkog okruga Rems-Murr predvođeno guvernerom dr. Richardom Sigelom. U razgovorima sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini dogovoreni su modeli suradnje dviju regija. Okrug Rems-Murr dio je jedne od najbogatijih njemačkih pokrajina Baden-Württemberga, o čijim su razvojnim potencijalima, uz guvernera Sigela, govorili i Markus Beier, generalni direktor Industrijske i trgovačke komore okruga Rems-Murr.

Cilj posjete bio je unapređenje međuregionalne suradnje između Međimurske županije i okruga Rems-Murr u području gospodarstva, turizma, sporta te usluga u zajednici, s naglaskom na usluge u zdravstvu i socijalnoj skrbi, kao i promocija međimurskih tvrtki na njemačkom tržištu.

Župan Matija Posavec poželio je srdačnu dobrodošlicu gostima iz Njemačke naglasivši da je našoj Županiji suradnja s ovim okrugom od velike važnosti: „Zadovoljstvo nam je ugostiti naše prijatelje i partnere iz Rems-Murra, vrlo razvijene regije u kojoj radi i najveći dio ljudi s našeg područja, čime širimo i područje suradnje. Značajno nam je savezništvo s Njemačkom te njihovim regijama jer nas razmjene iskustava jačaju. Uvodni sastanak poslužio nam je da predstavimo naše potencijale, usporedimo brojke, dok ćemo u drugom dijelu posjeta našim uvaženim gostima pokazati ljepote i bogatstva Međimurja. Drago mi je da vrijeme posjeta pada u dane Porcijunkulova pa ćemo imati priliku pokazati gostima i taj dio naše tradicije“, rekao je župan Posavec dodavši da potpisivanje Povelje o suradnji podrazumijeva primjenu suradnje te razmjena u mnogim područjima djelovanja.

Gradonačelnica Ljerka Cividini također je naglasila otvorenost za suradnju: „Drago mi je da će naši gosti vidjeti Čakovec u njegovu najživljem izdanju, u doba Porcijunkulova, jednako kao što me raduju budući modeli poslovne suradnje te studentske i učeničke razmjene“, istaknula je gradonačelnica Cividini.

Generalni direktor Industrijske i trgovačke komore okruga Rems-Murr Markus Beier istaknuo je zadovoljstvo što će bolje upoznat prekrasnu regiju kakvo je Međimurje: „Zajedničko nam je da smo sjedište mnogim uspješnim poduzećima mahom izvozno orijentiranim te okrenutima budućnosti i novim tehnologijama.“

Guverner Rems-Murra Richard Sigel, zahvaljujući na pozivu i gostoprimstvu, istaknuo je: „Već po prvim razgovorima vidimo mnogo potencijala za suradnju te se nadam da ćemo je u budućnosti proširivati i učiniti još plodonosnijom. Zahvaljujući vašoj sjajnoj nogometnoj reprezentaciji te velikom broju Hrvata u Rems-Murru i mi smo bili dio navijačke groznice tijekom nogometnih prvenstava pa se nadam da ćemo suradnju proširiti i na sportski plan. Europa se treba držati zajedno, pogotovo u današnje izazovno doba i naše dvije regije mogu biti dobar primjer“, rekao je guverner Sigel.

Tijekom svojeg dvodnevnog boravka Međimurju, izaslanstvo njemačke pokrajine Baden-Württemberg okruga Rems-Murr posjetilo je Županijsku bolnicu Čakovec, u koju je u posljednjih 5 godina, Međimurska županija uložila više od 30 milijuna eura i time stvorila uvjete za učinkovitu, dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu prema zapadnoeuropskim standardima. Na sastanku u Bolnici raspravljalo se o mogućnostima razmjene zdravstvenih djelatnika, kao i iskustva u upravljanju i organizaciji zdravstvenih ustanova s naglaskom na brigu za kardiološke i onkološke pacijente, njihovog prijevoza i zbrinjavanja, te podršku njihovim obiteljima. 

Posjeta njemačke delegacije Međimurju, također je iskorištena za predstavljanje gospodarskih potencijala i uspješnih međimurskih tvrtki pa im je tako predstavljen Tehnološko-inovacijski centar Međimurje i Metalska jezgra, u Murskom Središću tvrtka Sobočan interijeri, u Prelogu tvrtka Paul Green te tvrtka Tehnix u Donjem Kraljevcu.

U pratnji guvernera bili su voditeljica Ureda guvernera i Ureda za savjetovanje građana Tamara Bürtsch, službenica za Europu i partnerstvo Johanna Bechtle, zamjenica voditelja Ureda okružnog vijeća Diana Kalantidis, a sastanku su nazočili zamjenik župana Josip Grivec, pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja, pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte dr.sc. Anita Perešin, direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić te saborska zastupnica dr. Andreja Marić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content