Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kolaudacija orgulja u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu

Datum objave: 25. srpnja 2023.

Uoči proslave blagdana svetog Jakoba, u ponedjeljak, 25. srpnja u župnoj crkvi u Prelogu priređena je svečanost povodom završetka obnove orgulja koje su vraćene u ovu župnu crkvu kako bi još dugo glazbom obogaćivala misna slavlja.

Zahvalno misno slavlje predvodio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup koji je blagoslovio obnovljene orgulje, a svečano misno slavlje pjesmom je uveličao Župni zbor sv. Jakoba pod vodstvom Jasminke Pervan.

Orgulje u crkvi sv. Jakoba u Prelogu izradio je 1896. godine glasoviti majstor Josef Angter iz Pečuha, a smještene su na koru župne crkve. Predstavljaju instrument povijesne i organološke vrijednosti, pneumatskog sistema 16 registara, manualom i pedalom unutar skladno riješenog trodijelnog klasicističkog kućišta. „Zahvaljujem Međimurskoj županiji, Gradu Prelogu, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske te brojnim donatorima na pomoći bez koje ovaj veliki posao restauracije iznimno vrijednih orgulja ne bi bilo moguće završiti“, naglasio je župnik Župe sv. Jakoba u Prelogu Antun Hoblaj.

Obnovu orgulja, koju je Međimurska županija podržala sa 100.000 kuna, a izveli su je stručnjaci iz Umjetničke radionice Heferer iz Zagreba.

Zadovoljstvo što nazoči ovom svečanom činu istaknula je ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi orgulja, rekavši kako je veseli što kolaudacijom orgulja u župnoj crkvi u Prelogu slavimo neprocjenjivu kulturnu baštinu Međimurja, ali i čitave Hrvatske. „Ove orgulje jedne su od 274 instrumenta upisanih u Nacionalni registar kulturnih dobara i jedne su od najvrjednijih instrumenata na tom popisu.“

Svečanoj kolaudaciji nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, dirigent zagrebačke katedrale i predsjednik Hrvatskog društva crkvenih glazbenika Miroslav Martinjak, voditelj Umjetničke radionice Heferer Tomislav Faullend-Heferer te mnogi župljani.

Fotografije: Studio Vipro

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content