Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Iz Službe civilne zaštite Čakovec pozivaju građane na odgovorno ljetovanje

Datum objave: 6. srpnja 2023.

S namjerom informiranja naših građana i turista o rizicima u ljetnom razdoblju i pravodobnim reakcijama Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske tiskalo je letke na našem i engleskom jeziku s osnovnim uputama. Iz Služba civilne zaštite Čakovec građane pozivaju na oprez te daju smjernice sigurnosti u pripremama za putovanje na more. Naglašavaju da je dobro pratiti relevantne informacije o prometu, uvjetima za plovidbu, odnosno obratiti pozornost na pomorsku prognozu.

Pozornost treba obratiti na informacije o upozorenjima na opasne vremenske pojave i toplinske valove te slijediti upute zdravstvenih djelatnika u slučaju ekstremnih vrućina. Najvažnije je uzimati dovoljno bezalkoholne tekućine, izbjegavati izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti, osobito između 10 i 17 sati, zaštititi djecu od sunčeve svjetlosti, a posebno oprezni moraju biti ljudi starije životne dobi, kronični  bolesnici i trudnice. Uputite li se na izlet u prirodu, potrebna je adekvatna odjeća i obuća, dovoljne zalihe vode te napunjen mobitel.  Nikada, ni nakratko, ne ostavljajte u zaključanom automobilu djecu i kućne ljubimce, ističu u Službi civilne zaštite Čakovec te upozoravaju na još jedan veliki rizik osobito izražen tijekom ljeta – požar. Ne bacajte opuške u prirodu, ne spaljujte travu, te ne palite roštilj na otvorenom prostoru gdje postoji opasnost od nastanka požara.

Opasne mogu biti pojave  grmljavinskog nevremena s olujnim vjetrom i bujičnim poplavama te se građane upućuje da prate vremensku prognozu te – ako su  u mogućnosti – zaštite imovinu.

U slučaju ugroze, pozivom na broj 112 može se zatražiti pomoć bilo koje hitne službe (policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, traganje i spašavanje na moru, gorska služba spašavanja i dr.). Pozivi su besplatni i dostupni 24 sata.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content