Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U gorinku položena vremenska kapsula povodom 10 godina članstva u Europskoj uniji

Datum objave: 1. srpnja 2023.

Polaganjem vremenske „kapsule“ u gorinku danas je u Goričanu obilježena 10 godišnjica članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Gorinka se nalazi u blizini nekadašnje Karaule kod graničnog prijelaza Goričan na kojem su 1. siječnja simbolično otvorene granice čime su Hrvatska i Međimurje otvorili vrata Europi.

Simboličnim činom polaganjem vremenske „kapsule“ u koju su trajno pohranjene novčanice hrvatske kune kao podsjetnik na službenu novčanu jedinicu Republike Hrvatske do početka ove godine, pohranjene su i novčanice eura koja je u Hrvatskoj postala nova službena novčanica, i to u godini kada se obilježava deset godina članstva u Europskoj uniji, također spremila se i kravata – jedan od najprepoznatljivijih simbola Hrvatske, a svoje mjesto u „kapsuli“ pronašla je arheološka posuda askos i kipić Herkula koju su pronađeni u Goričanu, triptih „Putni tovaruš“ Katarine Zrinski, sokolski dnevnik, te drugi artefakti važni za mjesnu, međimursku, hrvatsku i europsku povijest.

Pokretač projekta polaganja vremenske „kapsule“ je Ivan Pintar, a vremensku kapsulu je izradila tvrtka MIDI d.o.o. iz Ivanovca.

Polaganju vremenske „kapsule“ nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina, načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković, savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Tea Kalman, ravnatelj Muzeja kravate Academica Cravatica Mihovil-Bogoslav Matković, ispred Matice hrvatske u Čakovcu Maja Žvorc te brojni mještani i gosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content